ZF 24

Daniel Daianu: Datele privind PIB-ul arata mai bine pentru Romania decat pentru alte tari

04.03.2009, 20:13 19

Decelerarea puternica a Produsului Intern Brut (PIB) din ultimul trimestru al anului trecut, pana la un avans de doar 2,9% fata de T4 din 2007, este direct corelata cu ceea ce se intampla pe pietele externe, in opinia lui Daniel Daianu, profesor de economie si fost ministru de finante.

„Nu este vorba numai de Romania, suntem dependenti de pietele externe, nu ne putem izola de criza globala. In Germania, PIB-ul a scazut cu 6% in ultimul trimestru, este o scadere dramatica pe pietele externe. Nu consider ca Romania a avut o aterizare dura”, mai spune Daniel Daianu.

La randul sau, Calin-Popescu Tariceanu, fostul premier, spune ca un avans de 2,9% este mult peste media europeana. „Nimeni nu a fost in masura sa anticipeze criza mondiala, dar cel putin pana la sfarsitul anului 2008, Romania s-a comportat foarte bine. Nu trebuie sa facem abstractie ca in alte tari s-a inregistrat o contractie dura a economiei”, a spus fostul prim-ministru.

Consultantul financiar Bogdan Baltazar considera ca o crestere de 2,9% in trimestrul patru este „o cifra buna”, spunand chiar ca Romania manifesta o rezistenta la criza globala.

„Cresterile anterioare de 8-9% aveau elemente de nesustenabilitate, potentialul de crestere al tarii noastre este mult sub acel nivel, din cauza problemelor de infrastructura, legislatie, rigiditate pe piata muncii. N-o sa salut acest 2,9, dar o consider o cifra buna care arata chiar o rezilienta a Romaniei, adica o rezistenta la socuri, precum aceasta criza mondiala”, spune Baltazar.

Romania este direct conectata la pietele europene printr-un volum semnificativ al comertului exterior, insa Baltazar precizeaza ca exporturile pe care le are Romania nu sunt totusi un element de dependenta puternica.

„Cred totusi ca Romania nu este atat de conectata la ce se intampla pe pietele din Vest. Intr-adevar, 70% din exporturi sunt in UE, dar sunt 70% din doar 30% din PIB-ul nostru”, spune Baltazar.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO