ZF 24

Danone: In Romania nu exista suficiente ferme echipate pentru a produce numai lapte de calitate europeana

Danone: In Romania nu exista suficiente ferme echipate pentru a produce numai lapte de calitate europeana
25.02.2010, 20:46 76

Bogdan Ioachim, directorul de comunicare nutritie si stiinta alDanone Romania, sustine ca fermierii nu investesc in utilajenecesare pentru obtinerea de lapte conform cerintelor UniuniiEuropene din cauza reticentei bancilor de a acorda credite.

"70-80% din laptele folosit de Danone este de calitateeuropeana. Nu exista suficiente ferme echipate pentru a producenumai lapte de calitate europeana. Fermele sunt pe nivele diferitede dezvoltare si ca sa poti produce numai lapte de calitateeuropeana necesita investitii de sute de mii de euro, iar multifermieri fie nu au apucat sa faca aceste investitii (n.red.-inaintede criza economica) fie nu le-au finalizat", a explicat directorulde comunicare al Danone Romania, companie cu afaceri de aproape 115mil. euro in 2008 care lucreaza cu aproximativ 70 de fermieripentru lapte materie prima.

El a adaugat ca un fermier trebuie sa investeasca intr-o sala demuls intre 500.000 si un milion de euro prin intermediul fondurilorSapard sau celor structurale. "Bancile sunt insa destul dereticente in aceasta perioada si dau mai putine credite. De aceea,Romania a primit doi ani derogare, pana la finalul anului 2011, incare toti producatorii trebuie trebuie sa ajunga sa proceseze numailapte conform cerintelor Uniunii Europene", a completatIoachim.

Diferenta dintre laptele romanesc si celeuropean

In prezent, majoritatea companiilor din industria locala alactatelor produc fie folosind numai lapte de calitate romaneasca,fie detin doua linii de productie separata - una pentru procesarealaptelui de calitate romaneasca si una pentru laptele de calitateeuropeana.

Diferenta intre cele doua sortimente este ca laptele de calitateromaneasca neprocesat poate avea intre 100.000 si 500.000 degermeni per mililitru de lapte, in timp ce laptele de calitateeuropeana are maximum 100.000 de germeni pe mililitru de lapte,potrivit reprezentantilor Danone.

"Ambele tipuri de lapte sunt bune pentru prelucrare, insa estemai bine sa fie mai putini germeni, atat pentru sanatateaconsumatorului cat si pentru calitatea produsului. Laptele cu maimulti germeni scade calitatea nutritionala a produsului", adeclarat profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorulInstitutului de Cercetari Alimentare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO