ZF 24

Danske, scenariu socant: Pierderile bancilor occidentale pe Romania ar putea depasi 37 miliarde dolari

24.02.2009, 14:03 33

Bancile din zona euro ar putea inregistra pierderi cuprinse intre 12,4 miliarde dolari si 37,2 miliarde dolari, ca urmare a imprumuturilor acordate in Romania, se arata intr-un studiu al Danske Bank.

Conform celui mai sumbru scenariu, cele mai afectate tari de o posibila cadere a economiei Romaniei ar fi Austria - cu pierderi de 14 miliarde dolari, Franta - cu pierderi de 5,3 miliarde dolari, Italia - cu pierderi de 3,9 miliarde dolari, si Olanda - cu pierderi de 3,3 miliarde dolari.

Un scenariu bland ar indica pentru bancile occidentale pierderi de 12,4 miliarde dolari, defalcat Austria putand pierde 4,7 miliarde dolari, Franta avand pierderi de 1,8 miliarde dolari, Italia, cu piederi de 1,3 miliarde dolari, iar Olanda, de 1,1 miliarde dolari.

Analistii Danske considera ca cele mai intunecate perspective sunt legate de Bulgaria, Romania si Ucraina, tari ce s-ar putea confrunta cu un declin de doua cifre al PIB-ului.

Daca intr-un scenariu bland rata datoriilor neperformante s-ar putea ridica la 10% pentru Romania, cel mai pesimist scenariu arata ca aceasta ar putea creste cu pana la 30%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO