ZF 24

De câţi bani ai nevoie ca să cumperi acţiuni la toate companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti

De câţi bani ai nevoie ca să cumperi acţiuni la toate...

Autor: Adrian Cojocar, Andrei Chirileasa

26.04.2014, 15:33 1684

După ce vor intra în vigoare săptămâna viitoare măsurile luate de BVB pentru reducerea blocului de tranzacţionare, un investitor va putea cumpăra cu 2.600 de lei acţiuni la toţi cei 80 de emitenţi de pe bursă, faţă de 17.500 de lei cât are nevoie în prezent.

Spre exemplu, dacă în prezent un investitor este obligat să cumpere minimum un pachet de 500 de titluri Zentiva (SCD) care costă la preţul actual de pe bursă 580 de lei, începând de săptămâna viitoare va putea să cumpere minimum 10 acţiuni pentru care să plătească în jur de 11,6 lei, sumă de 50 de ori mai mică.

Principalul beneficiu al diminuării blo­curilor de tranzacţionare este faptul că investitorii pot să se diversifice mult mai uşor, adică să nu depindă de evo­luţia uneia sau a două acţiuni. Spre exem­plu, dacă un investitor care dis­pune de o sumă limitată de bani, să spunem 2.600 de lei, el ar putea teoretic să cumpere de săptămâna viitoare pa­chete minime de acţiuni la toate com­pa­niile de pe bursă, în număr de 80 de emi­tenţi, potrivit unui calcul al ZF. An­terior ca să facă acelaşi lucru un in­ves­titor ar fi avut nevoie de o sumă mult mai mare, respectiv minimum 17.500 de lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO