ZF 24

De ce şi-au asumat 75.000 de români riscul valutar al unui credit în franci elveţieni? Pentru credite în euro le trebuia salariu dublu

Creditele în lei au început să fie promovate de bancheri abia în ultimii doi ani, pe măsură ce dobânzile au scăzut substanţial, iar resursele în valută au devenit tot mai puţine.

Creditele în lei au început să fie promovate de bancheri abia în ultimii doi ani, pe măsură ce dobânzile au scăzut substanţial, iar resursele în valută au devenit tot mai puţine.

Autor: Ciprian Botea

28.01.2015, 15:01 4621

Doar cine avea un salariu de echivalentul a 1.800 de euro putea lua în 2006 un credit de 50.000 de euro pe 20 de ani pentru a-şi cumpăra o casă pentru că la o dobândă de 9% pe an rata lunară ajungea la circa 500 de euro, iar normele BNR nu permiteau un grad de îndatorare mai mare de 30%. Rata la un credit în franci elveţieni era mai mică cu o treime.

Varianta creditului în franci elveţieni a apărut astfel ca o portiţă de scăpare pentru clienţii care doreau să-şi cumpere o casă mai mare, dar şi pentru bancherii care căutau să-şi plaseze resursele atrase de la acţionarii din străinătate.

Un credit de 78.000 de franci (50.000 de euro) pe 20 de ani avea o rată de echivalentul a 330 de euro, astfel că putea fi contractat şi de un client cu un salariu lunar de sub 1.000 de euro. Aceasta în condiţiile în care multe bănci au aruncat pe piaţă oferte cu dobânzi intro­ductorii de 4-5% pe an în primii doi ani de contract.

Creditul exotic în franci elveţieni a fost adus pe piaţa locală în pri­măvara lui 2006 de ungurii de la OTP Bank, în încer­carea de a-şi face loc pe piaţă. Modelul fusese experimentat deja pe piaţa din Ungaria. Ulterior, alte zece bănci au intrat pe acest segment de creditare.

Creditele au fost acordate între 2006 şi 2008, când un franc elveţian era cotat la 2-2,2 lei. Acum, deşi dobânzile au scăzut, clienţii trebuie să suporte rate de două ori mai mari, în condiţiile în care francul elveţian a ajuns la 4,4 lei după un ultim val de apreciere, consemnat la jumătatea lunii ianuarie. Cine avea o rată de echivalentul a 1.100 de lei în 2006 trebuie să plătească acum peste 2.000 de lei lunar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO