ZF 24

De joi mai avem aproape 18 kilometri de autostradă. Şoseaua Deva-Orăştie, o investiţie de 200 mil. euro, este gata

De joi mai avem aproape 18 kilometri de autostradă....

Autor: Andreea Neferu

29.05.2013, 16:40 22375

Tronsonul de autostradă Simeria-Orăştie, cu o lungime de aproape 18 kilometri şi care face parte din şoseaua Deva-Orăştie, va fi deschis circulaţiei joi.

“Mâine se inaugurează Simeria-Orăştie”, au declarat miercuri reprezentanţi ai Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, aflat în subordinea ministrului delegat Dan Şova.  

O porţiune de circa 15 kilometri din autostrada Deva-Orăştie, pe ruta Deva-Simeria, a fost deja deschisă circulaţiei în decembrie anul trecut.  

Cu o lungime de aproape 33 de kilometri, tronsonul Deva-Orăştie se înscrie pe lista celorlalte autostrăzi din ţară care au fost finalizate dar care nu leagă centre urbane importante şi care până la finalizarea integrală a unor coridoare de transport rutier nu îşi vor dovedi complet utilitatea. Câmpia Turzii - Turda – Gilău, de pe Autostrada Transilvania, este un alt exemplu în acest sens.

Autostrada Deva-Orăştie a fost construită de austriecii de la Strabag şi de firma românească Straco Grup, controlată de Alexandru şi Traian Horpos, în urma unui contract de circa 197 de milioane de euro.

Contractul pentru construcţia acestui drum a fost atribuit spre finalul anului 2010, dar în 2011 s-a lucrat într-un ritm destul de redus, la un moment dat lucrările fiind chiar oprite de Protecţia Mediului după ce au fost depuse două contestaţii din partea unor săteni din Hunedoara. Cele două firme care lucrează la această autostradă au reluat însă în forţă lucrările în 2012, construind practic peste jumătate din acest drum anul trecut.

Potrivit termenelor anunţate anul trecut de CNADNR, traficul trebuia deschis pe întregul tronson Deva-Orăştie în decembrie anul trecut, urmând ca în februarie 2013 lucrările să fie finalizate complete.

Lungimea autostrăzii Deva-Orăştie este de circa 32,5 kilometri, iar pe traseu sunt construite 21 de poduri şi pasaje, cel mai mare fiind podul peste râul Mureş, care va avea o deschidere de 720 de metri, potrivit informaţiilor ZF. Strabag, unul dintre constructorii ce lucrează pe autostrada Deva-Orăştie, se numără printre cele mai mari firme de construcţii ce activează pe piaţa locală, terminând anul 2012 cu afaceri de peste 370 de milioane de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO