ZF 24

Decizie rapidă: Acţiunile Digi intră în indicele BET al BVB la o lună de la listare

Decizie rapidă: Acţiunile Digi intră în indicele BET...

Autor: Ştefan Stan, Cristina Roşca

19.06.2017, 20:46 9946

Digi intră în componenţa indicelui principal BET al Bursei de Valori Bucureşti la numai o lună de la listare, fiind pentru a doua oară când Bursa de Valori Bucureşti (BVB) schimbă componenţa indicelui de la lansarea acestuia. Comisia Indicilor a decis pe 19 iunie, în cadrul unei întâlnirii extraodinare, să extindă numărul companiilor care fac parte din indicii BET şi BET-TR, de la 12 la 13 companii, potrivit unui anunţ al BVB. 

„Capitalizarea tuturor companiilor listate la BVB depăşeşte 37 de miliarde de euro, din care companiile româneşti au peste 20 de miliarde de euro. DIGI a fost cel mai mare IPO privat din istoria pieţei de capital româneşti, iar Comitetul Indicilor a decis includerea acestui emitent în indicele principal al bursei,” a spus Lucian Anghel, Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

Acţiunile DIGI au intrat la tranzacţionare la BVB pe 16 mai 2017, în urma finalizării celei mai mari oferte publice iniţiale (IPO) derulată de o companie privată pe piaţa de capital românească, de peste 944 milioane lei (207 milioane euro). Preţul de ofertă a fost de 40 de lei, acţiunile DIGI tranzacţionându-se la finalul şedinţei de luni cu 39,2000 lei. Acţiunile DIGI au scăzut în şedinţa de astăzi cu 0,52%. 

„Companiile mari formează piaţa într-un mod semnificativ. Companii noi din sectoare noi vin pe piaţă, folosind cea mai modernă infrastructură pe care am construit-o deja pentru a conecta piaţa noastră cu fiecare investitor, local sau internaţional, astfel încât oportunităţile se prezintă acum într-un număr şi la o viteză fără precedent,” a spus Ludwik Sobolewski, CEO al BVB.

BVB anunţă că ponderile simbolurilor din componenţa indicilor vor fi determinate pe baza numărului de acţiuni şi a preţului de închidere de la finalul şedinţei de tranzacţionare din data de 22 iunie 2017. Noile structuri ale indicilor BVB vor intra în vigoare începând cu şedinţa de tranzacţionare din data de 3 iulie 2017. 

Listarea la Bucureşti a unui pachet de 25% din compania de telecomunicaţii Digi s-a remarcat prin cea mai mare subscriere pe tranşa de retail din istoria BVB, adică cererea a depăşit oferta de 27 de ori, un dosar DNA în plină listare care a dus la modificarea prospectului, dar şi la explozia creditelor acordate de bănci clienţilor premium tocmai pentru a achiziţiona acţiuni la Digi. 

Acţiunile au avut de suferit după ce chiar în toiul ofertei de subscriere, RCS&RDS a fost înştiinţată de DNA că are calitatea de suspect în dosarul Dragomir/RCS&RDS în care sunt implicaţi în calitate de suspecţi doi directori ai companiei, plus fostul director general. Recent, Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat că Ioan Bendei, fost administrator al RCS&RDS, a fost pus sub control judiciar în dosarul în care este acuzat de dare de mită şi complicitate la spălare de bani. Procurorii au pus sechestru pe bunurile companiei până la con­curenţa sumei de 13.714.414 lei.

Membrii comisiei indicilor sunt: Lucian-Claudiu Anghel –  preşedinte, Ludwik Sobolewski – membru,  Bogdan Câmpianu - membru, Mihai Lazăr - membru, Dorin Alexandru Badea - membru.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO