ZF 24

Decizie soc a CNVM : Broker Cluj a fost suspendat de la tranzactionare

30.01.2009, 09:57 47

Prunea: Masura CNVM afecteaza peste 10.000 de clienti si 15.000 de investitori ai Broker

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a decis suspendarea de la tranzactionare pe termen nedeterminat a actiunilor Broker Cluj (BRK), compania aflandu-se sub investigatii.

De asemenea, CNVM  a suspendat autorizatia de functionare a firmei de brokeraj pentru doua saptamani.

CNVM a acuzat Broker Cluj ca nu a instiintat Comisia cu privire la neregulile de la agentia din Deva, dupa ce a fost descoperita o frauda de 870.000 de lei (peste 200.000 de euro) facuta de directorul subunitatii, care au fost descoperite in urma unei anchete a institutiei de supraveghere a pietei.

Comisia a amendat-o cu 10.000 de lei pe directoarea agentiei din Deva si i-a interzis acesteia sa mai desfasoare activitati pe piata de capital pentru o perioada de 5 ani.

In luna octombrie a anului trecut, Broker Cluj a fost introdusa pe lista de monitorizare de catre Bursa de Valori Bucuresti, din cauza ca nu a respectat in totalitate reglementarile Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) privind raportarea situatiei activului net.

Bursa a decis scoaterea de sub monitorizare a Broker la sfarsitul lui decembrie, dupa ce Broker a corectat raportarile anterioare privind activul net.

La inceputul lui 2008, Petru Prunea a fost amendat de CNVM cu 5.000 de lei din cauza ca noua dintre cele 20 de sucursale ale societatii nu aveau reprezentant al compartimentului de control intern.
Sanctiunile aplicate de CNVM societatilor de brokeraj s-au inasprit in ultimele luni.

De la inceputul anului, Comisia a retras autorizatiile de functionare societatilor de brokeraj Orizont Vest si Mobinvest, ambele din Oradea, din cauza unor nereguli constatate in activitatea celor doi intermediari, iar sefilor celor doua societati le-a fost interzis sa mai deruleze activitati pe piata de capital pentru trei ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO