ZF 24

Decizie soc a Senatului: Bancile nu-i pot executa silit pe datornici inainte sa le propuna reesalonarea creditelor

04.02.2009, 18:43 74

Comisia Juridica a Senatului a adoptat in unanimitate un amendament la o ordonanta de urgenta a guvernului referitoare la protectia consumatorului, care prevede ca bancile nu mai pot rezilia contractele clientilor care nu-si permit sa plateasca ratele majorate la credit, inainte de a le propune reesalonarea creditelor.

Potrivit unui amandament la Ordonanta de urgenta 174/2008, pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind protecţia consumatorilor, o banca nu poate rezilia contractul si nu poate cere rambursarea creditului si a dobinzii de la clientii carora le-a marit dobinda, pana cand nu propune clientului o solutie de refinantare a creditului sau o reesalonare a graficului de rambursare.

Amendamentul a fost initiat de senatorul PD-L Iulian Urban si a fost votat in unanimitate de Comisie. Urban a declarat pentru ZF ca "amendamentul este o forma de protectie pentru romanii afactati de criza financiara, pentru ca acestia sa nu-si piarda prorietatile".

"Daca oamenii nu-si permit noile conditii ale bancilor, bancile vor fi obligate sa mentina aceeasi rata. Exista asadar trei solutii. Banca prezinta clientului un nou grafic de esalonare, ii prezinta solutia de refinantare si daca nu-si permite aceste solutii dupa ce banca i-a majorat ratele, atunci omul ramane cu rata stabilita inainte', spune Orban. Amendamentul urmeaza sa intre in dezbaterea plenului Senatului.

Daca plenul va vota propunerea, acesta va merge apoi in Camera Deputatilor, care este for decizional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO