ZF 24

Declin major pentru acţiunile Gazprom la bursa de la New York. Cel mai scăzut nivel din 2009

Declin major pentru acţiunile Gazprom la bursa de la New...

Autor: Anca Dumitrescu

23.10.2014, 17:33 525

Certificatele americane de depozit ale Gazprom, cea mai mare companie din Rusia, au scăzut cu 2,6%, la 6,44 dolari pe unitate, la New York, iar declinul din acest an a atins 26%.

La bursa din Moscova, acţiunile Gazprom sunt în declin cu 0,4%, la 133,5 ruble pe unitate. Fiecare certificat american de depozit reprezintă două acţiuni ale Gazprom.

Citigroup a înrăutăţit marţi ratingul titlurilor Gazprom la "vânzare", din cauza posibilităţii reducerii livrărilor de gaze în Ucraina.

Agenţia de evaluare financiară Moody’s, care a retrogradat săptămâna trecută ratingul Rusiei, a atribuit ratingului Gazprom perspectivă negativă, din cauza expunerii la modificarea calificativului Rusiei.

Rusia şi Ucraina nu au reuşit, marţi, să ajungă la un acord referitoare la plata gazelor, în timpul negocierilor intermediate de Uniunea Europeană. În luna iunie, Gazprom a oprit livrările de gaze către Ucraina, din cauza datoriilor de peste 5 miliarde de dolari ale acestui stat.

Disputele anterioare dintre Gazprom şi Ucraina au provocat întreruperea livrărilor de gaze către Europa, în 2006 şi 2009.

"Oamenii se tem de războaiele gazelor. Discuţiile continuă, dar perspectivele sunt neclare. În cel mai rău caz, dacă nu va fi un acord, va fi rău pentru veniturile Gazprom", a declarat Ivan Manaenko, director pentru cercetări la compania Veles Capital în Moscova.

Rusia şi Ucraina vor încerca să încheie un acord temporar în timpul viitoarei runde de discuţii, programate în 29 octombrie, potrivit comisarului european pentru Energie, Guenther Oettinger.

Conform unui proiect de acord, Ucraina ar plăti până la sfârşitul acestui an 3,1 miliarde de dolari, pentru livrările anterioare de gaze ale Rusiei, care la rândul ei ar reduce preţul cu 100 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, la 385 de dolari, până la sfârşitul lunii martie.

Uniunea Europeană s-a angajat să ofere sprijin financiar Ucrainei pentru plata gazelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO