ZF 24

Deloitte: Oamenii de afaceri romani - optimisti cu privire la economia Romaniei, pesimisti cu privire la situatia financiara a propriilor companii

24.09.2009, 12:32 27

Compania de consultanta Deloitte lanseaza primul Indice deincredere a mediului de afaceri din Europa Centrala (DeloitteBusiness Sentiment Index - DBSI), acesta reflectand opiniileliderilor de afaceri din Romania, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovaciasi Croatia.

Pentru primul semestru al acestui an indicele de incredere s-asituat la nivelul de 97, companiile romanesti numarandu-se printrecele mai optimiste din regiune privind economia romaneasca.

Astfel dintre executivii din companiile romanesti 38,5% seasteapta la o redresare a economiei pentru urmatoarele sase luni.Romania se plaseaza pe locul doi, in urma Poloniei, optimismulmediului de afaceri polonez privind urmatorul semestru fiind de51,2%.

Cu toate acestea, liderii companiilor romanesti sunt cei maipesimisti in privinta perspectivelor financiare ale companiilorlor, 15,4% asteptandu-se la o imbunatatire.

Conform unei majoritati de 65,4%, in Romania nu existaintarzieri semnificative de plata a datoriilor (din acest punct devedere, companiile locale se situeaza pe locul doi in regiune, dupacele din Polonia, unde procentul este de 79,1%).

Majoritatea respondentilor romani isi manifesta intentia de alansa produse si servicii noi in urmatoarele 12 luni (61,5% dintreraspunsuri, al doilea procent dupa Polonia, cu 62,8%).

De asemenea, 60% dintre respondentii romani se asteaptă la oinasprire a reglementarilor in următoarele 12 luni.

O majoritate de 69,2% considera ca fondurile europene suntfoarte greu de accesat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO