ZF 24

Deloitte: Scumpirea gazelor naturale va şterge 6% din PIB prin închiderea industriei

Deloitte: Scumpirea gazelor naturale va şterge 6% din...

Autor: Radu Bostan

19.03.2014, 00:07 1169

Creşterea accelerată a preţului gazelor naturale, în contextul unei pieţe a gazelor fără concurenţă reală, va provoca relocarea industriei româneşti în străinătate, cu efectul unei contracţii de 6% în economie şi intrarea în şomaj a 500.000 de persoane, arată un studiu realizat de firma de consultanţă Deloitte la comanda CONPIROM, asociaţie industrială care reuneşte mai mulţi mari consumatori de gaze.

Acesta este scenariul cel mai pesimist luat în calcul în studiu ca o consecinţă a dereglementării pre­ţului gazelor naturale din producţia internă.

Preţul gazului pentru consumatorii industriali a crescut deja de la 49 lei/MWh în decembrie 2012 la 72 lei/MWh în prezent, iar o nouă etapă va fi depăşită pe 1 aprilie, când preţul va creşte cu încă 24%, la 89,4 lei/MWh. Conform calendarului în vigoare, preţul va mai creşte de două ori, în iulie şi octombrie, până la nivelul de 119 lei/MWh. Reprezen­tanţii industriei spun însă că nu sunt pregătiţi să absoarbă aceste creşteri de cost, pe care nu le pot transfera clienţilor, şi cer amânarea calendarului de liberalizare.

„Orice ţară care vrea să-şi facă industria competitivă trebuie să-şi menţină un avantaj economic“, a declarat Au­re­lian Voia, director general al CESIRO, asociaţia produ­cătorilor de ceramică, pentru care gazele naturale reprezintă 17% din costurile de exploatare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO