ZF 24

Deutsche Telekom isi dezvaluie in premiera planurile pentru Romania

Deutsche Telekom isi dezvaluie planurile pentru Romania
05.03.2009, 13:17 336

Managementul Deutsche Telekom, cea mai mare companie de comunicatii din Europa, va avea in cursul acestei luni prima intalnire cu presa din Romania, in cadrul careia oficialii operatorului vor face primele comentarii despre intentiile de dezvoltare pe piata locala, unde sunt prezenti prin intermediul Romtelecom si Cosmote.

Intalnirea va avea loc la Bonn, Germania, unde se afla sediul central al Deutsche Telekom. Deutsche Telekom a finalizat anul trecut preluarea unui pachet de actiuni de la grupul elen OTE, care detine in Romania controlul companiilor Romtelecom, Cosmote si Germanos.

Invitatia la intalnirea cu managementul Deutsche Telekom a fost de altfel lansata de Panagis Vourloumis, Presedinte si Director General al OTE si Cosmote si Presedinte al Consiliului de Administratie al Romtelecom.

Pana acum niciun oficial al Deutsche Telekom nu a avut intalniri cu presa din Romania.

Invitatia vine dupa ce gigantul german a anuntat saptamana trecuta ca si-a reorganizat structura operationala pentru a coordona si integra mai puternic operatiunile companiei din Europa de Est, inclusiv ale operatorilor aflati in portofoliul grupului elen OTE. "Dupa acordul strategic cu grupul elen OTE, a fost nevoie sa reorganizam structura operationala a activitatilor grupului din Europa", a declarat Rene Obermann, CEO al Deutsche Telekom. "Am hotarat sa instalam o echipa dedicata de management pentru sud-estul Europei si sa cream un nou post dedicat acestei regiuni in boardul Deutsche Telekom."

Obermann a anuntat ca responsabilitatea operatiunilor grupului in Europa de Sud-Est va fi preluata de Guido Kerkhoff, 41 de ani, care a devenit astfel si membru al boardului. "El va coordona operatiunile in regiune, inclusiv pe cele ale grupului OTE", a spus seful Deutsche Telekom.
De asemenea, Deutsche Telekom a anuntat ca incepand cu data de 1 februarie rezultatele financiare ale grupului OTE vor fi consolidate in cele anuntate de grupul german.
Deutsche Telekom a preluat anul trecut 25% din actiunile grupului elen OTE, atras de prezenta puternica a grecilor in Europa de Sud-Est pe telefonia fixa, internet si telefonia mobila.
De la perfectarea tranzactiei, Deutsche Telekom s-a dovedit a fi un actionar mai mult decat discret al companiilor OTE din Romania, mai exact Romtelecom si Cosmote. Astfel, nemtii nu si-au numit niciun manager in echipa de management a celor doi operatori, iar, pe de alta parte, niciun manager Deutsche Telekom nu a avut intalniri cu presa in Romania.

Totusi, in underground, intrarea nemtilor in actionariat a inceput sa se resimta. In Romtelecom si Cosmote s-au creat echipe mixte de lucru, raportarile nu mai au drept destinatie doar Atena, ci si Bonn, unde se afla sediul central al DT.
Dincolo de colaborarea de la esaloanele inferioare din structura celor doi operatori, prin care nemtii incep sa culeaga date despre operatiunile Romtelecom si Cosmote, nicio informatie nu a "transpirat" in legatura cu schimbarile introduse pe agenda directorilor executivi Yorgos Ioannidis (Romtelecom) si Stefanos Theocharopoulos (Cosmote) de la intrarea DT in actionariat.

Totusi, este clar ca discutiile intre grupul german si executivii numiti de OTE in Romania se poarta la cel mai inalt nivel.
Mai multe surse de pe piata telecom au precizat pentru ZF ca Hamid Akhavan, CEO al diviziei de telefonie mobila a grupului, a participat anul trecut chiar si la intalniri cu angajatii Romtelecom si Cosmote.
Akhavan este unul din cei mai importanti patru manageri din Deutsche Telekom.
Totusi, Deutsche Telekom si-a demonstrat si la nivel oficial interesul pentru Romania, odata cu intalnirile avute in septembrie 2008 de directorii executivi ai Deutsche Telekom si OTE cu presedintele si premierul Romaniei, pe tema investitiilor grupului pe piata locala.
Aceasta a fost singura vizita in Romania a unui oficial Deutsche Telekom care a fost comunicata public.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO