ZF 24

Dezastru. Investiţiile străine continuă să scadă. Declin de 30% după şapte luni. Cel mai redus nivel din ultimii 11 ani

Dezastru. Investiţiile străine continuă să scadă....

Autor: Claudia Medrega

11.09.2013, 20:23 687

Investiţiile străine directe (ISD) au continuat să scadă faţă de anul trecut, declinul după primele şapte luni accentuându-se la aproape 30% comparativ cu perioada ianuarie - iulie 2012, până la 946 mil. euro.

La jumătatea anului, investiţiile străine directe înregistrau o scădere de 20% faţă de primul semestru de anul trecut.

Economia a crescut în prima jumătate a anului cu 1,8% comparativ cu semestrul I din 2012. Însă, în ciuda menţinerii economiei în teritoriul pozitiv, România nu a devenit mai atractivă în ochii investitorilor.

Dacă această tendinţă descendentă continuă, anul 2013 ar putea marca minimul ultimilor 11 ani pentru ISD.

Volumul ISD-urilor reflectă atractivitatea mediului de afaceri autohton, dar şi percepţia investitorilor străini, iar evoluţia economiei este unul dintre indicatorii analizaţi.
Anul trecut, când economia a crescut cu 0,7%, investiţiile străine au totalizat doar 1,6 mld. euro, atingând minimul ultimului deceniu. De vină au fost criza din Europa, dar şi tensiunile politice interne şi modul în care a fost tratată criza de către decidenţii de politici monetare şi fiscale, după cum au spus analiştii.

Pentru 2013 analiştii şi-au îmbunătăţit estimările privind creşterea economică spre 2,5 - 3%, având în vedere anul agricol foarte bun şi menţinerea cererii externe bune pentru produsele româneşti. Însă, deşi ritmul de creştere a PIB va accelera faţă de 2012, investiţiile străine vor fi cel mai probabil sub nivelul de anul trecut.

După anul de graţie 2008, când investiţiile străine au atins un maxim de 9,5 mld. euro, au urmat patru ani de căderi continue. Deşi economia a revenit pe creştere în 2011, după doi ani de recesiune, investitorii străini nu s-au grăbit să vină în România.

Analiştii au arătat că pentru perioada următoare sunt foarte importante creşterea atractivităţii României ca destinaţie pentru investiţiile străine directe şi îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene, având în vedere dependenţa economiei de capitalul extern. România este dependentă de capitalurile străine pentru finanţarea deficitului bugetar şi a deficitului de cont curent, dar şi pentru rostogolirea datoriei externe.

România rămâne în continuare atractivă pentru investitorii care caută forţă de muncă ieftină, însă pentru următorii ani se impune creşterea competitivităţii produselor şi serviciilor româneşti pentru a face faţă concurenţei internaţionale.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO