ZF 24

Cum se dezvoltă rezidenţial în România: Un ansamblu din nordul Capitalei cu 5.000 de locuitori se baza pe un drum de pământ pentru acces, iar după închiderea sa, locatarii stau la coadă cu maşina şi două ore pentru a ieşi din „cartier”

Cum se dezvoltă rezidenţial în România: Un ansamblu...

Autor: Bogdan Alecu

23.02.2017, 16:42 74601

Complexul Greenfield din Băneasa, în care sunt în prezent, potrivit Primăriei Capitalei 5.000 de locuitori, iar conform companiei dezvoltatoare un total de 6.000 de locuinţe pe un teren cu o suprafaţă de 60 de hectare, depinde acum integral de un drum cu o bandă pe sens care se intersectează cu o bretea de acces din DN1 spre Centura Capitalei, după ce Primăria Bucureştiului a blocat accesul maşinilor pe drumul forestier, neasfaltat, dintre str. Erou Iancu Nicolae şi Greenfield, care străbătea Pădurea Băneasa.

Astfel, până acum, cei 5.000 de locuitori ai cartierului unde se vindeau 40-50 de apartamente pe lună depindeau de un drum neasfaltat, prin pădure pentru acces, în contextul în care drumul asfaltat se intersectează cu o bretea aglomerată în permanenţă. De asemenea, complexul nu este racordat nici la sistemul de apă şi nici la sistemul de canalizare al Bucureştiului, acesta având propriul sistem de epurare.

Bartosz Puzdrowski, directorul general al Impact Developer&Contractor, dezvoltatorul imobiliar al Greenfield Băneasa, licenţiat în filozofie, a spus că următorul pas de dezvoltare al companiei, după modelul Greenfield Băneasa este în Ghencea, un alt cartier al Bucureştiului sufocat de trafic, unde primăria doar a promis că va îmbunătăţi infrastructura rutieră. Pe de altă parte, preţurile din Greenfield rivalizează cu cele din ansamblurile imobiliare construite în zona de sud a Capitalei şi din Popeşti Leordeni, unde de asemenea există probleme cu sistemul de canalizare şi de apă curentă.

Primarul General, Gabriela Firea, a prezidat  astăzi  prima şedinţa de lucru la care au participat  toţi factorii implicaţi în problemă drumului de acces în cartierul Greenfield Băneasa, pentru găsirea unei soluţii concrete şi legale privind  deblocarea  situaţiei.

 La sfârşitul săptămânii trecute drumul pe care circulau locuitorii ansamblului Greenfield a fost închis, în urmă unei decizii definitive a instanţei, care îl consideră drum forestier. Măsură închiderii drumului a dus la blocaje în trafic, cetăţenii fiind nevoiţi să folosească o singură variantă de intrare şi ieşire din cartier, mult mai lungă şi insuficienţă pentru cei 5000 de locuitori.

 Până de curând,  locuitorii complexului rezidenţial situat în zonă de Nord a Capitalei  au avut la dispoziţie două căi de acces, una prin DN1 – breteaua care iese în Centura Capitalei, iar cealaltă prin  stradă Erou Iancu Nicolae, Aleea Trandafirilor, stradă Vadul Moldovei.

 Că măsură imediată, Edilul şef a anunţat că echipaje mixte formate din poliţişti locali şi poliţişti rutieri  se vor află în perioadă următoare la intersecţia DN1 cu Aleea Teisani pentru a fluidiza accesul locuitorilor în complexul rezidenţial.     

 Primarul General, Gabriela Firea: ”Am iniţiat această dezbatere pentru că vorbim de o situaţie care trenează de ani de zile, iar până în momentul de faţă autorităţile nu au găsit nicio soluţie. Mi-am dorit că  toţi factorii implicaţi să îşi poată prezenţa punctul de vedere, astfel încât să putem analiză  paşii ce trebuie făcuţi în continuare pentru găsirea unei soluţii rapide, dar legale, pentru locuitorii din cartierul Greenfield Băneasa.

Trebuie să identificăm o soluţie care să ţină cont şi de confortul locuitorilor , dar care să respecte imperativele de protejare a mediului înconjurător. Vorbim, pe de o parte,  de peste  5.000 de bucureşteni, locatari ai complexului rezidenţial, care solicita un drum de acces suplimentar pentru a ajunge mai repede la grădiniţe,  la şcoli, la spitale sau spre locul de muncă, şi  pe de altă parte de asociaţiile de protecţie a mediului  care consideră că trebuie respectată configuraţia iniţială a acestui cartier, şi anume doar cu acces din DN 1. Primăria Capitalei va face toate diligenţele necesare pentru a-i sprijini pe locuitorii din zonă, pentru că sunt cetăţeni ai Capitalei şi trebuie respectaţi, însă toate demersurile pe care le vom întreprinde trebuie să respecte legea!”

Reprezentantul Asociaţiei de proprietari a solicitat autorităţilor să analizeze cu atenţie situaţia care s-a creat în zonă pentru că sunt afectaţi mii de oameni:“ Problemă nostră este aceea că nu avem o alternativă în caz de urgenţe. Din cauza închiderii drumului, suntem 5000 de oameni care parcurgem deja 2 km în 2 ore. Sperăm că şi autorităţile să constate că este vorba de o situaţie deosebită, să ţină   cont  că în apropiere avem o şcoală unde învaţă 800 copii. Trebuie să se  ţină cont de oamenii care  trăiesc acolo pentru că  ei  nu au nicio vina,   au fost de bună-credinţa când şi-au achiziţionat o lucuinta în acest complex”.

Pentru deblocarea situaţiei, reprezentanţii dezvoltatorului au solicitat Primăriei Generale,  în numele asociaţiilor de proprietari,  iniţierea unui proiect de Hotărâre de Guvern pentru transferul terenului în lungime de 350m (cu lăţimea 5-7 m) din proprietatea publică a statului român în proprietatea Municipiului Bucureşti în scopul realizării unui drum public, dar şi  urgentarea procedurilor privind trecerea drumului forestier din proprietatea Romsilva către Municipiul Bucureşti.

 La rândul sau, reprezentantul Ministerului Apelor şi Pădurilor a explicat că o soluţie legală pentru deblocarea situaţiei ar fi” scoaterea din fond forestier a suprafatei de 350 mp  şi posibilitatea de trecere a drumurilor în bază legii 192, din proprietatea publică a statului şi administrarea Romsilva în proprietatea publică a  municipiului Bucuresti”.

 De cealaltă parte, Dan Trifu, reprezentantul fundaţiei ECOCIVICA, a declarat că susţine găsirea unei soluţii cât mai rapide pentru cetăţenii din zonă, cu menţiunea că porţiunea de drum prin care se realiză accesul în complexul rezidenţial să  rămână fond forestier, iar dezvoltatorul să găsească altă soluţie pentru construirea unui nou drum de acces: “Îmi cer scuze locuitorilor din cartier, dar le spun că a păstra pădurea este în interesul lor. Nu este de vina Primarul General, care a moştenit această situaţie, dar Primăria Generală are o vina majoră pentru acest lucru, pentru că ansamblul are PUZ-ul anulat definitiv de instanţă. La momentul actual, dezvoltatorul nu are nici un act urbanistic  valabil, pentru că anularea PUZ-ului duce şi la anularea celorlalte acte subsecvenţe acestuia, dezvoltatorul trebuie să construiască un nou acces  din Centura”.

La finalul întâlnirii, Gabriela Firea a dispus constituirea unui grup de lucru din care să facă parte toţi factorii implicaţi în rezolvarea acestei probleme, care să se întrunească periodic,  pentru a găsi soluţii rapide astfel încât cetăţenii care locuiesc în acest ansamblu rezidenţial să nu mai  de suferit.

La întâlnire au fost prezenţi reprezentanţi  direcţiilor de specialitate din PMB,  Primăriei Sectorului 1,  Romsilva   Gărzii Forestiere, precum   asociaţiilor de locatari din ONG-urilor interesate de acest subiect.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO