ZF 24

Dijmarescu: Nu cred ca trebuie sa umblam la dobanda

22.10.2008, 11:45 26

BNR nu ar trebui sa modifice dobanda cheie la leu, setata in prezent la 10,25% pe an, in cadrul sedintei pe probleme de politica monetara programata pentru 30 octombrie, a declarat viceguvernatorul Eugen Dijmarescu.

"Din punctul meu de vedere nu ar trebui modificata dobanda, noi avem si alte constrangeri interne, cicluri electorale diferite de restul tarilor din regiune. CA nu poatea sa nu discute despre situatia actuala de pe piata si ar putea fi luate alte masuri, care sa vizeze efecte pe termen mai scurt, de pana intr-un an", a declarat Dijmarescu.

Pe piata interbancara dobanzile sunt momentan la niveluri mult mai ridicate, de peste 100% pe an pentru plasamentele pe termen foarte scurt. Oficialul BNR a subliniat ca acesta este efectul actiunii unor jucatori straini si ca situatia se va rezolva in perioada urmatoare. Dijmarescu nu a dat insa o estimare privind momentul la care dobanzile pe piata interbancara vor reveni in apropierea ratei de politica monetara a BNR.

Leul a fost sub o presiune puternica de depreciere saptamana trecuta, iar banca centrala a intervenit pe piata vanzand valuta. Operatiunile BNR au absorbit lichiditatI importante, astfel ca speculatorii straini, care au incercat sa determine o crestere rapida a cursului, nu au mai putut sa isi finanteze pozitiile pe leu. Cererea lor de lichiditatI a dus la cresterea spectaculoasa a dobanzilor pe piata monetara.

Dijmarescu a aratat ca BNR are in continuare posibilitatea de a activa clauzele de salvgardare prevazute in Regulamentul Valutar pentru eventuale miscari importante de capitaluri speculative, insa a mentionat ca momentan nu este luata in considerare aceasta optiune.

Viceguvernatorul a mai aratat ca inflatia ar trebui sa coboare sub 7% pana la sfarsitul anului si asteapta totodata si o temperare a deficitului de cont curent. Astfel, ponderea deficitului in Produsul Intern Brut ar trebui sa coboare la 13,5%-13,7%, dupa ce in 2007 atinsese un varf de 14%.

In alta ordine de idei, Dijmarescu spune ca nu exista niciun risc privind plasamentul rezervelor valutare ale BNR, insa nu a oferit mai multe detalii privind bancile la care fondurile sunt plasate sau instrumentele in care s-a investit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO