ZF 24

Din păcate, cazul SRS a înghiţit toată creşterea economică din T1

Din păcate, cazul SRS a înghiţit toată creşterea...

Autor: Cristian Hostiuc

19.05.2013, 20:09 4259

Nu ştiu cât de important este cazul SRS pentru alianţa PSD-PNL, pentru cei doi colideri politici, Victor Ponta şi Crin Antonescu, dar ştiu că pentru economia românească, pentru investiţii, pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri nu contează deloc.

În primul trimestru, România a avut o creştere economică de 2,1%, pe date brute (1,4% pe date ajustate), comparativ cu perioada similară a anului trecut şi cu 0,5% peste T4 2012, iar aceste rezultate s-au pierdut pe drum când ele ar fi trebuit să fie pe primul loc pe agenda premierului, a guvernului şi a alianţei politice USL, care conduce România. În loc de asta ne-am ales cu cazul SRS, care nu ştiu de ce este atât de important pentru premier.

Datele economice la T1 au venit miercuri dimineaţă, iar la începutul şedinţei de guvern, unde presa are acces, au fost remarcate de premier undeva pe la mijlocul discuţiei cu miniştrii, pierdute între disponibilizări, problemele de la Arpechim, Oltchim. Această creştere de 2,1% ar fi trebuit să fie comunicată de premier şi de către guvern de dimineaţă până seara, mai ales că România este în top trei în T1 în Europa privind evoluţia economiei. În faţa noastră erau numai Letonia cu 5,6% şi Lituania cu 4,1%, dar acestea sunt ţări mici. Polonia a avut un plus de 0,4%, Cehia un minus de 1,9, Ungaria minus 0,3%, Germania minus 0,3%, Franţa minus 0,4%, Italia minus 2,3%.

La nivelul ţărilor din Uniunea Europeană creşterea economică a fost negativă, de 0,7%, iar la nivelul ţărilor care compun zona euro a fost de minus 1%.

Îmi amintesc că în anii precedenţi, când Polonia şi Turcia marcau creşteri economice într-o Europă şi într-o economie mondială în criză, liderii lor politici numai despre asta vorbeau, iar în toate prezentările plusul economic versus evoluţia altor ţări era scos în evidenţă. La noi prezentăm cazul SRS şi reuniunea de urgenţă de la Palatul Victoria pe acest caz. Mă gândeam că este o reuniune de urgenţă dacă PSD-ul şi PNL-ul nu se înţeleg pe tema reducerii TVA. Unii să ceară scăderea cu 5%, alţii numai cu 4%. Sau dacă mai intrăm sau nu într-un nou acord cu FMI. Sau dacă BNR nu relaxează politica monetară. Subiecte care ar influenţa evoluţia economică de a doua zi. Nu o discuţie pe tema SRS.

Dacă premierul Ponta şi preşedintele PNL Crin Antonescu ar vorbi numai despre creştere economică, despre rezultatele economice, despre investiţii, poate că şi economia în ansamblul ei, formată din consumatori, oameni de afaceri, companii ar prinde ceva mai multă încredere şi ar realiza că nu toată industria este distrusă, că sunt sectoare care merg bine, avem exporturi, iar nivelul lor este de zece ori mai mare decât pe vremea lui Ceauşescu, am început să avem plusuri de comerţ exterior şi în alte ţări din afara Uniunii Europene sau că inflaţia este în scădere.

Dacă premierul Ponta şi-ar dedica intervenţiile publice din fiecare seară prezentării rezultatelor economice în faţa comentariilor la subiectele politice, încrederea în ceea ce se întâmplă în economie ar fi mult mai ridicată, iar oamenii, fie că sunt angajaţi, fie că sunt manageri sau patroni, ar lărgi puţin cureaua după cât au strâns-o în ultimul timp.

Dacă premierul Ponta ar ţine o şedinţă de guvern faţă în faţă cu managerii la sediul unei companii care exportă acum în Norvegia (în martie pe relaţia cu Norvegia am avut un plus de 30%), Mexic (plus 60%) sau Brazilia (plus 26%), poate şi alte companii ar avea curajul să se ducă în afară cu produsele dacă cererea de pe piaţa internă este slabă. Sau dacă ar ţine o şedinţă cu membrii cabinetului şi cu ceilalţi lideri politici în câmp, alături de cei care au investit în agricultură şi se uită după ploaie aşa cum aşteaptă plăţile de la buget cei care sunt abonaţi la contractele cu statul, ar afla că dacă guvernul ar pune jumătate de miliard investiţii în sistemul de irigaţii, şi i-ar scoate înzecit. Nu sunt bani la buget şi pentru sistemul de irigaţii? Pot fi luaţi de la drumuri că oricum acolo nu se vede că ar lăsa ceva în urmă, în afară de gropile care trebuie astupate an de an.

Creşterea economică din primul trimestru a fost susţinută de evoluţia bună din industrie şi de plusul remarcabil de la exporturi. Dar acest lucru nu poate susţine la nesfârşit economia internă, care are nevoie acum de încredere pentru a genera un plus al cererii interne, deci a consumului. Nu de alta, dar să crească şi veniturile la buget. Şi nu cred că subiectul SRS poate aduce această încredere în economie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO