ZF 24

"Din păcate imaginea noastră de ţară este terfelită. Pe chitarele pe care le trimitem în Germania nu scrie Made in Romania"

"Din păcate imaginea noastră de ţară este terfelită....

Autor: Radu Bostan

26.04.2014, 20:08 2747

În pofida tradi­ţiei de 60 de ani a fabricii Hora, marca este cunoscută numai în România. Pe pie­ţele străine, care absorb 85% din capacitatea de producţie, in­strumentele din Reghin ajung prin importatori care le comercializează sub nume cu mai mare „priză“ la public.

„Din păcate imaginea noastră de ţară este terfelită şi ca să te impui pe piaţă este foarte dificil. Pe chitarele pe care le trimitem în Germania nu scrie «Made in Romania». Clientul nostru ne-a spus că nu-şi riscă vânzările pe reputaţia noastră“, arată Bâzgan.

Lucrul în regim de lohn este ceva obişnuit în industria instrumentelor muzicale. Deşi chitara electrică a fost inventată în Statele Unite, în prezent doar instrumentele din segmentul premium mai sunt construite în America. Pentru a-şi reduce costurile şi a se adresa unei plaje cât mai mari de clienţi, companii precum Fender şi Gibson au mutat parţial producţia în statele cu forţă de muncă ieftină din Asia. As­tăzi, cele mai multe chitare noi ies pe por­ţile unor fabrici anonime din Chi­na sau Coreea de Sud, care lucrează pentru mai multe mărci deodată.

Chitarele acustice construite la Reghin şi destinate exportului sunt vândute în Europa cu marca „Visions in Guitars“, sub umbrela căreia sunt comercializate şi produsele altor fabrici europene.

Produsele Hora sunt vândute în America sub brandul „Apple Creek“, traducerea în engleză a numelui de origine maghiară al râului Almaş, adică „Pârâul Mărului“. Compania a exportat anul trecut pe piaţa americană instrumente în valoare de 1,5 milioane de dolari, dintr-un total al exporturilor de 4,1 milioane de dolari.

„Restul s-a dus către Europa, Japonia şi către Rusia, care este o piaţă nouă pentru noi“, arată Bâzgan. Pentru piaţa rusească, Hora produce balalaice, un instrument tradiţional care seamănă cu o chitară triunghiulară şi este folosit în muzica populară.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO