ZF 24

Dinu Patriciu a murit la Londra

19.08.2014, 11:41 14228

Cele mai importante momente din viaţa lui Dinu Patriciu. Galerie FOTO

Ion Sturza, fost asociat cu Dinu Patriciu în Rompetrol şI omul care i-a adus pe kazahii de la KazMunaiGaz la rafinăria Petromidia (Cum arăta prima pagină a ZF când s-a privatizat Petromidia), spune că omul de afaceri Dinu Patriciu a lăsat în urma lui una dintre cele mai mari unităţI industrial ale României, “o mândrie pentru români”.

Acum mai puţin de patru ani, omul de afaceri Dinu Pa­triciu, considerat drept unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din România, a sur­prins întreaga piaţă de retail când a "declarat război" reţelelor străine din comerţ şi a început dezvoltarea magazinelor mic.ro şi Macro (fostele miniMax). Încă de la început el a anunţat planuri grandioase, respectiv 3.000 de magazine mic.ro fixe şi mo­bile şi 150 de magazine miniMax Dis­count. Se anunţa cel mai ambiţios plan de comerţ de pe piaţa locală.

Citiţi articolul integral despre pariul eşuat al lui DInu Patriciu

Patriciu deţinea active imobiliare în Germania, Suedia sau Polonia, evaluate la circa 1,1 miliarde de euro în mijlocul crizei. În România, portofoliul imobiliar al lui Dinu Patriciu cuprindea Romană Offices, Cubic Center şi Evo Center (în Pipera), Băneasa Business Center, Cascade Offices (Buzeşti) sau Floreasca 2 Business Center. Totodată, omul de afaceri a deţinut împreună cu fondul AIG/Lincoln clădirea de birouri Lakeview din Floreasca vândută în anul trecut fondului NEPI.

Viorel Cataramă, un apropiat al lui Dinu Patriciu, spune că moartea omului de afaceri a fost cauzată de unele complicaţii care au apărut de la tratamentul pe care l-a urmat după transplantului de ficat la care a fost supus în 2012.

Foto: Viorel Catarama si Dinu Patriciu in 2002, colegi in PNL

Viorel Cataramă îşi aminteşte că l-a întâlnit pe Dinu Patriciu în 1990, pe “tărâm politic”, iar împreună au fost implicaţi atât în zona politică cât şi de business, fiind prieteni dar şi adversari.

“În ultimii 25 de ani, Dinu Patriciu a fost cel mai performant om de business din România, singurul care a făcut o tranzacţie de peste 1 miliard de dolari. Această tranzacţie l-a propulsat în topul celor mai bogaţi români şi i-a generat un anumit statut. După această tranzacţie a avut mai multe afaceri nu foarte profitabile, dar va rămâne în istoria businessului românesc drept românul care a realizat cea mai mare tranzacţie”, a mai spus Viorel Cataramă. Citiţi aici mai mult despre ce spune Viorel Cataramă despre Dinu Patriciu.

Cele mai importante citate ale omului de afaceri Dinu Patriciu

Când piaţa imobiliară încă nici nu începuse bine să scadă, la sfârşitul anului 2008, omul de afaceri Dinu Patriciu a cumpărat fondul de investiţii Fabian care avea în portofoliu şase clădiri de birouri din Bucureşti cu o suprafaţă cumulată de peste 70.000 mp şi jumătate din ansamblul rezidenţial New Town Residence din zona Dristor, o mişcare împotriva curentului de la acea vreme.

Această achiziţie, care s-a ridicat la circa 50 de milioane de euro plus preluarea unor datorii de 76 de milioane de euro, i-a adus lui Patriciu un loc între primii cinci proprietari de birouri din Bucureşti, alături de austriecii de la Immofinanz sau omul de afaceri Liviu Tudor, dar calitatea portofoliului lăsa de dorit, iar stocul de birouri din Bucureşti era în creştere, ţinând cont că în intervalul 2009 – 2014 acesta s-a dublat.

Mai mult despre afacerile imobiliare ale lui Dinu Patriciu, aici: Patriciu a fost între primii cinci proprietari de birouri din Bucureşti, iar “perla” portofoliului a ridicat-o în Piaţa Romană

În anul 1990, Dinu Patriciu a devenit membru fondator al PNL. În legislatura 1990-1992, a fost ales ca deputat de Timiş pe listele PNL. A făcut parte din Comisia pentru administraţie centrală şi locală, amenajarea teritoriului şi urbanism şi din Comisia pentru echilibru ecologic şi protecţia mediului.

În legislatura 1992-1996, Dinu Patriciu a fost ales ca deputat de Dâmboviţa pe listele Convenţiei Democrate Române. A fost lider al Grupului parlamentar al Partidului Liberal 1993 şi al Partidului Alianţei Civice (octombrie 1992 - decembrie 1994) şi a făcut parte din Comisia pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic (până în noiembrie 1995) şi din Comisia pentru buget, finanţe şi bănci (din noiembrie 1995).

Citiţi mai mult despre cariera politică a lui Dinu Patriciu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO