ZF 24

DNA: Dan Şova este urmărit penal pentru trafic de influenţă, în dosarul lui Hrebenciuc

DNA: Dan Şova este urmărit penal pentru trafic de...

Autor: Departamentul Social

20.10.2014, 15:27 698

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) arată, într-un comunicat de presă transmis luni agenţiei MEDIAFAX, că senatorul Dan Şova este urmărit penal pentru trafic de influenţă.

Potrivit procurorilor, în 17 octombrie, Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaţilor, membru al Comitetului Executiv Naţional al partidului şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, şi-ar fi folosit influenţa faţă de Dan Şova, membru al aceluiaşi partid politic, în scopul de a-l determina să iniţieze o propunere legislativă privind amnistia şi graţierea unor pedepse.

Procurorii susţin că, în timpul întâlnirii care a avut loc în acea zi, cei doi au discutat în detaliu despre acuzaţiile aduse lui Hrebenciuc în dosarul privind retrocedările ilegale de păduri, despre condiţiile de incriminare a acestor fapte şi despre riscul de a fi condamnat.

Hrebenciuc i-ar fi cerut să se asigure că va fi adoptată o lege de amnistie şi graţiere, solicitare pe care colegul său din PSD ar fi acceptat-o.

DNA a precizat că propunera a fost formulată pentru a evita ca o eventuală condamnare a lui Viorel Hrebenciuc să fie pusă în executare, dar şi pentru "a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului, care fusese condamnat nedefinitiv în primă instanţă pentru luare de mită, la pedeapsa închisorii".

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că membrul PSD condamnat, pe care Hrebenciuc voia să îl sprijinire prin adoptarea unei legi de amnistiere şi graţiere a pedepsei, este Miron Mitrea. Instanţa supremă l-a condamnat, în 15 octombrie, pe deputatul PSD Miron Mitrea la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul de corupţie privind lucrările de construcţie făcute la locuinţa mamei sale, decizia nefiind definitivă.

Viorel Hrebenciuc i-ar fi promis colegului său din PSD, în schimbul intervenţiilor sale, că îl va sprijini să obţină funcţia de preşedinte al partidului din care cei doi fac parte, în dauna altor doi posibili contracandidaţi.

Cei doi ar mai fi discutat ca, în acelaşi context, colegul lui Hrebenciuc să îl determine pe ministrul Justiţiei să iniţieze un proiect de lege având ca obiect abrogarea articolului 13 din Legea 78/2000, respectiv "fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite".

"Având în vedere că Viorel Hrebenciuc este învinuit în două dosare penale sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni prevăzute de art. 13 din Legea nr. 78/2000 (vezi comunicat nr. 1246/VIII/3 din 4 septembrie 2014 şi comunicat nr. 1450/VIII/3 din 15 octombrie 2014), proiectul l-ar fi vizat în mod nemijlocit, împiedicând tragerea sa la răspundere penală. Întrucât abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000 era un demers controversat, cei doi au concluzionat că acesta nu poate fi realizat printr-o propunere legislativă a unui parlamentar, ci printr-un proiect de lege iniţiat de Ministerul Justiţiei", arată DNA.

Dan Şova ar fi promis că, în schimbul ajutorului acordat pentru a deveni preşedintele partidului, îl va determina pe ministrul Justiţiei să iniţieze un asemenea proiect, în condiţiile în care el nu poate deveni ministru al Justiţiei din cauza dosarului penal în care are calitatea de suspect.

"În schimb, Hrebenciuc Viorel i-a promis colegului său de partid că va convinge mai mulţi membri au partidului, aflaţi în sfera sa de influenţă, să îl susţină", au precizat procurorii.

DNA a menţionat că în această cauză se fac acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Procurorii DNA i-au adus la cunoştinţă şi lui Viorel Hrebenciuc că este urmărit penal, într-un dosar care are legătură cu cel al retrocedărilor ilegale de păduri, noile acuzaţii fiind de instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, trafic de influenţă, folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi cumpărare de influenţă.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Dan Şova, a declarat, la ieşirea de la DNA, că nu şi-a pus problema să fie şeful PSD şi că nu a vorbit niciodată cu ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, în legătură cu solicitările pe care, potrivit procurorilor anticorupţie, i le-ar fi făcut Viorel Hrebenciuc.

Întrebat dacă s-a întâlnit în 17 octombrie cu Viorel Hrebenciuc, care i-ar fi cerut atunci să iniţieze o propunerea legislativă privind amnistierea şi graţierea unor pedepse, Şova a răspuns negativ. De asemenea, întrebat dacă s-a întâlnit de atunci cu ministrul Justiţiei, purtătorul de cuvânt al PSD a spus: "Niciodată nu am vorbit cu Cazanciuc".

Dan Şova a fost întrebat de jurnalişti şi dacă a discutat cu Viorel Hrebenciuc despre o eventuală abrogarea a articolului 13 din Legea 78/2000, el răspunzând că nu ştie ce prevede respectivul articol. După ce jurnaliştii i-au precizat conţinutul articolului, Şova a răspuns doar că "este un articol foarte bun".

Pe de altă parte, întrebat dacă îşi doreşte să ajungă la şefia PSD, Dan Şova a spus: "Noi nu discutăm aşa ceva. Nu mi-am pus problema".

Viorel Hrebenciuc este cercetat de procurorii DNA, alături de deputatul PSD Ioan Adam, în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri. DNA a cerut aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestarea celor doi deputaţi.

Hrebenciuc este urmărit penal în acest dosar pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Direcţia Naţională Anticorupţie anunţa, în 13 august, că Dan Coman Şova, la data faptelor reprezentant legal al SCA "Şova şi Asociaţii", este urmărit penal pentru trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Potrivit DNA, în perioada 2007-2008, SCA "Şova şi Asociaţii" a încheiat trei contracte de asistenţă juridică cu complexurile Turceni şi Rovinari, în urma cărora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO