ZF 24

„Doamnele de fier“ ale Europei. De deciziile lor depinde bunăstarea unui întreg continent

Federica Mogherini, vicepreşedinte Comisia Europeană

Galerie foto

Autor: Bogdan Cojocaru

02.03.2015, 00:06 852
Angela Merkel, Christine Lagarde şi Federica Mogherini sunt câteva dintre numele care au ajuns de notorietate pe scenele politice, economice şi financiare europene şi chiar internaţionale. Funcţiile pe care le ocupă „doamnele de fier” ale Europei sunt, dacă nu cele mai puternice în categoria lor, atunci cel puţin unele dintre cele mai influente, puterea deciziilor lor marcând laolaltă economii mari şi mici şi bunăstarea a sute de milioane de oameni.

Puterea politică a cancelarului german Angela Merkel este arhicunoscută. Sub ghidajul ei economia germană, cea mai mare din Europa, a devenit principalul motor de creştere pentru întreaga economie a UE. Îmbrăţişat de unii, hulit de alţii, tratamentul anticriză cu austeritate, adică stricteţe bugetară, promovat de Merkel influenţează viaţa politică şi societăţile din întreaga UE, de la Grecia la Spania, Irlanda şi România. Sub mandatul lui Merkel, Germania a încetat să acumuleze datorii noi şi şi-a adus bugetul federal la echilibru pentru prima dată în ultima jumătate de secol, iar rata şomajului este la minimul istoric. Un proiect de suflet al lui Merkel este “înverzirea” totală a economiei, adică trecerea de la energie din surse poluante la energie din resurse regenerabile şi eliminarea energiei atomice. Acesta este cel mai ambiţios proiect de acest fel din lume. Tot Merkel este cea care i-a adus la masa negocierilor de pace pe liderii de la Kiev şi de la Moscova. Preşedintele rus Vladimir Putin discută cu Merkel în germană.

Tot pe scena politicii externe europene, itali­an­ca Federica Mogherini are unul dintre rolurile prin­ci­pale. Ca vicepereşedinte Comisiei Europene şi înalt reprezentativ al Uniunii pentru Afaceri Ex­ter­ne şi Politici de Securitate, Mogherini poartă res­ponsabilitatea politicilor externe ale UE în vremuri în care deja se vorbeşte despre un nou Război Rece între statele occidentale şi Rusia şi în care Orientul Mijlociu a redevenit un focar de război.

Ewa Kopacz, ca premier al Poloniei, poartă res­pon­­sa­bilitatea dezvoltării celei mai mari şi mai sta­bile eco­nomii din Europa de Est. În vremuri tul­buri, în ca­re în sferele diplomatice europene se vor­beş­te despre încercările Moscovei de a destabiliza UE, stabilitate economică înseamnă şi stabilitate geopolitică.

 

Paznicii banilor

Pe scena financiară europeană, două nume se remarcă în mod deosebit. Prima este franţuzoaica Christine Lagarde, prima femeie care a ajuns la conducerea Fondului Monetar Internaţional (FMI) de la înfiinţarea acestuia în 1944. FMI are o poziţie-cheie în strategia anticriză a Europei. Cea de-a doua este Danièle Nouy, prima femeie care a ajuns într-o funcţie de top la Banca Centrală Europeană BCE, şi anume la conducerea autorităţii de supraveghere a băncilor din zona euro. Din această poziţie, Danièle Nouy va supra­veghea direct circa 130 de bănci, reprezentând circa 85% din totalul activelor bancare din zona euro. Autoritatea de supraveghere este o piesă esenţială pentru viitoarea uniune bancară europeană.

În Rusia, la conducerea băncii centrale stă de aproape doi ani Elvira Nabiullina, perioadă în care a văzut rubla prăbuşindu-se la cote istorice şi rezervele valutare ale instituţiei sale pulve­rizându-se. De acţiunile de politică monetară pe care le poate inventa Nabiullina depinde mărimea spaţiul financiar de manevră pe care Putin îl are pentru a rezista presiunilor Vestului.

 

Cele mai puternice femei din businessul european

Ana Botín, preşedintele grupului bancar spaniol Banco Santander;

Alison Cooper, CEO-ul al Imperial Tobacco din Marea Britanie;

Güler SabancI, preşedintele Sabanci Holding, cel mai mare conglomerat industrial şi financiar din Turcia;

Annika Falkengren, CEO-ul grupului bancar suedez SEB, unul dintre cele mai mari din nordul Europei;

Carolyn McCall, CEO-ul easyJet, cel mai mare operator aerian din Marea Britanie.

Sursa: Forbes

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO