ZF 24

Dobânda în funcţie de care se calculează rata la credit în lei scade la un nou minim istoric. De la începutul anului şi până în prezent, Robor a scăzut cu 25%

Dobânda în funcţie de care se calculează rata la...

Autor: Liviu Popescu

23.02.2016, 12:36 51250

Dobânda Robor cu scadenţa la trei luni, în funcţie de care se calculează  costul unui credit cu dobândă  variabilă  în lei, a scăzut astăzi la 0,76% pe an, ceea ce marchează  practic un minim istoric şi implici rate mai mici de plată  pentru creditele în lei. Dacă Robor îşi va continua tendinţa ascedentendă  caracteristică  începutului de an, este posibil ca românii cu credite în lei să  plătească  mai puţin chiar din luna martie, când majoritatea băncilor îşi vor actualiza ratele la creditele cu dobândă  variabilă.

De la începutul anului şi până  în prezent, dobânda Robor cu scandenţa la trei luni a scăzut de la 1,02% la 0,76%, ceea ce în termeni procentuali înseamnă  practic un declin de 25%. O ieftinire cu un sfert de punct procentual înseamnă  pratic o economie lunară de câţiva zeci de lei la un credit imobiliar de valoare medie (în jur de 180.000 de lei).

Băncile calculează dobânda pentru un credit în lei cu dobândă variabilă în funcţie de nivelul Robor la trei luni la care adaugă o marjă de 2-3 puncte procentuale pentru creditele imobiliare şi de 8-12 puncte procentuale pentru creditele de consum.

Pentru creditele acordate prin programul Prima casă, marja dobânda se calculează în funcţie de Robor la trei luni plus o marjă de 2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO