ZF 24

Documentul de la Finanţe descrie zece propuneri şi arată o singură preocupare: cum să se acopere deficitul bugetar în 2015

Documentul de la Finanţe descrie zece propuneri şi...
13.11.2014, 20:35 2646

Propunerile care figurează în documentul Ministerului Finanţelor Publice se referă la eventuala reducere a cotei TVA pentru tranzacţiile bancare din 2015 de la 24 la 20% şi până la 9% pentru toate tranzacţiile bancare prin care se cumpără pâine, carne, plăţile în hoteluri, restaurante şi cafenele şi pentru serviciile de întreţinere. Din 2016 scăderea ar putea merge până la 18% pentru toate tranzacţiile bancare.

Este menţionată propunerea introducerii unui impozit pe cifra de afaceri concomitent cu eliminarea impozitului pe profit şi reducerea impozitului pe dividende la 5% faţă de 16% în prezent.

De asemenea, este luată în calcul şi introducerea impozitului progresiv pe venit cu cote de 15%, 25% şi 35%.

Se mai iau în calcul creşterea cu 25% a impozitelor locale pe proprietate în 2015 şi 2016, un alt punct prevede eliminarea cotei de 7% la acciza pe carburant, precum şi plata subvenţiilor acordate de stat persoanelor fizice numai pe card, etapizat pe municipii, oraşe şi comune.

Se mai prevede posibila diminuare cu 5% a cheltuielilor cu bunuri şi servicii în 2015. În ceea ce priveşte îmbunătăţirea gradului de colectare al ANAF se propune în document suplimentarea numărului de posturi cu câte 1.500 de persoane în 2015 şi 2016 în zona vamală, direcţia antifraudă Bucureşti-Ilfov şi personalul cu atribuţii privind rambursarea de TVA.

De asemenea, există propuneri privind introducerea sistemului de premiere pentru angajaţii ANAF care îndeplinesc baremele, privind un control sporit asupra acţionarilor care acordă împrumuturi propriilor firme.

O surpriză este evocarea unei posibile amnistii fiscale de la 1 ianuarie 2015 pentru toate depozitele nou-constituite, unde este incertă sursa de provenienţă a banilor, să se impoziteze cu o cotă de minim 5-9%. În curprinsul propunerilor este evaluat şi o posibilă impozitare a companiilor cu zero şi un angajat cu un impozit pe cifra de afaceri.

Propunerile arată că impozitarea progresivă pe venit este un scenariu de luat în seamă precum şi creşterea impozitelor locale. Pe de altă parte trebuie spus că România are unele dintre cele mai scăzute cote de impozitare pe proprietate din Uniunea Europeană ca nivel cumulat al veniturilor. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO