ZF 24

Donald Trump aruncă în aer bursa americană: Amazon, noua ţintă a preşedintelui, care din câteva mesaje pe Twitter a reuşit să provoace pierderi imense companiilor de tehnologie

Donald Trump aruncă în aer bursa americană: Amazon,...

Autor: Ştefan Stan

02.04.2018, 22:51 3029

Războiul pornit de Donald Trump împotriva Amazonului, precum şi iminenţa apariţiei listei produselor de import din China care vor fi afectate de noile tarife, au dus la o nouă prăbuşire a bursei din SUA. Astfel, indicele Dow Jones a scăzut cu 2,13%, în timp ce indicele S&P 500 a scăzut cu 2,45%, iar Nasdaq cu 2,88%, în una dintre cele mai mari scăderi din ultimele luni pentru piaţa americană de capital. 

Sectorul de tehnologie, deja afectat de scandalurile recente precum Cambridge Analytica, a scăzut puternic luni şi şi-a extins pierderile, companiile cu capitalizare mare conducând prăbuşirea. 

Acţiunile Amazon a scăzut luni cu peste 5.6% într-o singură zi, după ce preşedintele american Donald Trump a atacat din nou retailerul online, cu privire la preţul livrărilor pe care acesta le face prin sistemul poştal american şi a promis schimbări nespecificate, potrivit Reuters.  

„Poşta Americană pierde o avere, iar asta se va schimba. De asemenea, comercianţii cu amănuntul care plătesc taxe în întregime îşi închid magazinele în întreaga ţară... nu sunt condiţii de concurenţă echitabile!”, a postat luni preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, pe contul său de Twitter.

Liderul de la Casa Albă, Donald Trump, a lansat şi joi, pe Twitter, un atac la adresa Amazon, spunând că retailerul-gigant „plăteşte foarte puţine sau chiar deloc” taxe locale sau statale, potrivit BBC.

Cotaţia Amazon a scăzut puternic în ultimele zile ale săptămânii trecute, generând pierderi de peste 53 de miliarde de dolari, după ce jurnalistul Jonathan Swan a relatat că preşedintele Donald Trump ar fi discutat în privat despre schimbarea tratamentului fiscal al firmei, pentru a ajuta întreprinderile mici. Swan a arătat că aceste controverse fiscale, dar şi cele privind utilizarea neautorizată de date cu caracter personal, care erau de aşteptat să lovească Facebook, au ricoşat de fapt în cotaţiile Amazon.com.

Amazon a avut un început solid în 2018, dar acum a venit prima mare lovitură pe care compania a încasat-o anul acesta.

Potrivit axios.com, preşedintele Donald Trump a vorbit despre schimbarea tratamentului fiscal al lui Amazon, deoarece este îngrijorat de faptul că vânzătorii mici din industria de retail au fost scoşi din afacere.

Surse din anturajul preşedintelui SUA spun că Amazon ucide mall-urile şi comercianţii cu amănuntul.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO