ZF 24

Doru Lionăchescu, preşedinte BT Capital Partners : În sistemul bancar, cu 1-2 excepţii, avem proprietari pasivi, care nu pun presiune pe management să creeze performanţă

Doru Lionăchescu, preşedinte BT Capital Partners : În...

Autor: Roxana Rosu

29.06.2016, 11:21 276

În sistemul bancar, cu 1-2 excepţii, avem de-a face cu proprietari pasivi, care nu pun presiune pe management să creeze returnul de pe alte pieţe, să creeze performanţă, a spus Doru Lionăchescu, preşedinte BT Capital Partners.

"Este de neînţeles cum un proprietar responsabil permite aşa risipă de capital. E vorba de grupuri financiare cu mari probleme financiare din Grecia, grupuri din Austria. Dacă aveam preponderent bănci americane sau germane nu aveam aşa risipă pe piaţă"

Alte declaraţii:

Proprietarii nu pun presiune pe management să creeze performanţă. Altfel trebuia să se consolideze sistemul. 

Cred că vom vedea achiziţii in străinătate ale unor bănci din România. Nu aş exclude o mişcare spectaculoasă pe una din pieţele mari din Europa făcută de un grup românesc .

Pe plan local sunt  cumpărători pentru active.  Cel puţin BT are bani şi disponibilitate dacă investiţia are sens.

Consolidarea în sistemul bancar trebuie forţată.

În viitorul apropiat, în maxim 5 ani, vom avea câteva bănci care vor face tot profitul din sistem, iar ceilalţi vor supravieţui de la o zi la alta. E nevoie de semnale de consolidare mai clare de la reglementator, de la BNR.

Dacă vom avea creştete economică robustă în următorii doi ani, aşa cum mă aştept, vom avea şi creştere pe sistemul bancar. Şi cred că vom vedea o polarizare tot mai mare a sistemului. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO