ZF 24

Două noi fonduri de obligaţiuni vor să strângă 12 milioane de euro de la investitori

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Roxana Pricop

11.03.2014, 00:05 686

Administratorii de fonduri pariază şi în acest an pe popularitatea fondurilor de obligaţiuni şi plănuiesc să atragă resurse importante de la investitori cu noi produse care se adresează clienţilor nemulţumiţi de dobânda la bancă, dar cu apetit redus pentru risc.

Societatea de administrare BT Asset Management a primit recent avizul Autorităţii de Supraveghere Financiară pentru un fond de obligaţiuni denominat în euro – BT Euro Obliga­ţi­uni. Acesta este al doilea fond de obligaţiuni din portofoliul managerului. Primul este BT Obliga­ţiuni, denominat în lei, cu active de 592 de milioane de lei de la peste 13.700 de investitori. În 2013, BT Obligaţiuni a fost al doilea cel mai vândut fond de obligaţiuni, cu intrări nete de 193 mil. lei.

„Aşteptările noastre pentru primul an de funcţionare a fondului, din punctul de vedere al resurselor atrase, sunt de peste 10 mil. euro. Investiţiile fondului vor fi în depozite bancare, titluri de stat şi obligaţiuni corporative. Aşa cum rezultă din denumirea fondului, atât investiţiile, cât şi plasamentele fondului se vor realiza în euro“, a spus Gabriel Goia, director de investiţii la BT Asset Management, societate care administrează active de 800 milioane de lei.

Fondurile de obligaţiuni sunt de departe cele mai atractive pentru investitori. Drept dovadă stau sumele record atrase de la investitori în ultimii ani. În 2013, fondurile de obligaţiuni au atras subscrieri nete de 2 mld. lei, faţă de 730 mil. lei în 2012. Principala atracţie a fondurilor de obligaţiuni stă în riscul redus şi posibilitatea de a aduce randamente peste dobânzile bancare. Scăderea dobânzilor i-a împins pe mulţi dintre clienţii băncilor să îşi îndrepte o parte din economii spre fondurile de obligaţiuni.

În prezent, jumătate din activele de 15 miliarde de lei ale fondurilor mutuale sunt plasate în fondurile de obliga­ţiuni. Altfel spus, la fiecare 10 lei intraţi în fondurile mutuale, cinci lei se duc în fondurile de obligaţiuni, 4 lei se duc în fondurile cu strategii conservatoare şi doar un leu merge în fondurile cu acţiuni în portofoliu. Cu toate acestea şi administratorii care nu fac parte din grupuri bancare vor să ia parte la efervescenţa fondurilor de obligaţiuni.

Societatea de administrare SAI Broker a primit avizul pentru primul fond de obligaţiuni FIX Invest. Fondul va investi în obligaţiuni municipale şi corporative, titluri de stat, depozite bancare. „Activele pe care dorim să le atragem în primul an de activitate se ridică la nivelul a 1,5-2 milioane euro, fiind vizaţi în primul rând clienţi de retail, care doresc să îşi eficientizeze managementul activelor financiare. În cadrul portofoliului lor de active, aceste unităţi de fond ar reprezenta componenţa de siguranţă“, a spus Adrian Danciu, directorul general al SAI Broker.

Anul trecut, fondurile de obligaţiuni au adus randamente cuprinse între un maxim de 7,44% şi un minim de 4,6%, cu o medie de 6,21%  pentru cele opt fonduri de obligaţiuni. Spre comparaţie, un depozit bancar pentru 12 luni ar fi adus o dobândă de până la 6% anul trecut.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO