ZF 24

Doua treimi din angajatii care isi dau seful in judecata castiga procesul

01.04.2010, 12:26 857

Un procent de 65% din salariatii care cer despagubiri de laangajator in instanta castiga procesul, arata un studiu realizat deavocatul Costel Gilca, specializat in dreptul muncii si securitatesociala, pe un esantion de 5.000 de cazuri de litigii de munca dintoata tara, care au fost analizate in perioada 2007- 2008.

"Rezultatele studiului reprezinta o surpriza pentru noi,avocatii, care eram convinsi ca 90% din salariatii care isi dau injudecata angajatorul castiga in instanta", a spus Gilca, in cadrulunei conferinte de lansare a eciclopediei juridice online de dreptsocial costelgilca.ro.

Numarul litigiilor de munca se dubleaza de la an la an, unexemplu in acest sens fiind cazurile inregistrate la TribunalulBucuresti, unde s-au deschis 12.000 de dosare noi in 2009, cu 30%mai multe decat anul precedent si unde se judeca zilnic 100 delitigii de munca.

In general, angajatii isi dau in judecata compania la care aulucrat pentru neplata unor drepturi salariale sau pentru cadisponibilizarile (individuale sau colective) nu au fost facute inmod legal.

De regula, angajatul care isi reclama seful in instanta areintre 30 si 50 de ani si o pregatire medie sau peste medie. Maimult, 63% din salariatii care isi dau seful in judecata suntbarbati, intrucat femeile sunt mai rezervate in ceea ce privesteasumarea unui proces, din cauza obligatiilor familiale. Un altrezultat al studiului arata ca cele mai multe litigii de munca(67%) au fost declansate de angajatiii din mediul privat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO