ZF 24

Drama lui Ilie Vonica, cel care devenise cel mai puternic român din industria de sănătate

Autor: Ioana David

04.06.2014, 00:09 19476

Decesul lui Ilie Vonica, 59 de ani, cel mai puternic român din industria de sănătate, care avea businessuri cu spitale private, clinici, distribuţie, retail şi producţie de medicamente, a fost un şoc pentru mediul de afaceri, în con­diţiile în care surse judiciare citate de Mediafax arată că s-ar fi sinucis. Ace­leaşi surse mai spun că omul de afaceri şi-ar fi explicat gestul printr-o scrisoare de cinci pagini, care nu va fi făcută publică la solicitarea familiei.

„Viziunea sa a fost de a crea un holding. (...) Este o performanţă ca un medic să reuşească să creeze o asemenea structură (...)“, a spus un manager din industria de sănătate, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

În urmă cu două săptămâni, reţea­ua de farmacii Reţeta, ce face parte din grupul de firme controlat de omul de afaceri sibian, a intrat în atenţia procurorilor, care o suspectează că ar fi făcut parte dintr-un circuit ilegal de decontare a unor reţete false, care ar mai implicat şi medici de la Fundeni şi care a creat o pagubă de 3,5 mil. euro statului.

Ioana Vonica, soţia omului de afaceri, a fost arestată în acest dosar, ală­turi de alte opt persoane, printre care şi medici de la Institutul Clinic Fun­deni. Presiunea uriaşă generată de anchetele autorităţilor, care fac publice detalii din dosare, îi determină pe mulţi dintre cei anchetaţi să cedeze.

Medic ginecolog, Ilie Vonica şi-a clă­dit un imperiu din afacerile cu medicamente, principala sa firmă din grup, Polisa­no SRL, care a avut afaceri de 330 mil. euro anul trecut, se clasează între pri­mele zece companii controlate de antreprenori români. Vonica s-a numă­rat printre puţinii antreprenori români care au obţinut ajutoare de stat. În 2012 Poli­sano s-a aflat pe locul şapte în topul com­paniilor care au avut contracte cu statul, conform unui clasament al ZF.

„Este o pierdere, un şoc. Şi ce am citit în ultima perioadă (despre cazul reţetelor false – n.red.) a fost un şoc. Era un om de afaceri foarte cizelat, educat, cu o abordare profesionistă. În afaceri s-a ghidat după principiul că dacă avea nevoie de ceva pentru firme, producea singur“, spune un manager familiar cu situaţia, care a explicat că în acest fel pe lângă activitatea din industria de sănătate, avea şi un dealer auto, firmă de construcţii, atelier de mobilă, fabrică pentru geamuri termopane, precum şi o fermă de animale. Pe lângă dealerul auto, niciuna dintre aceste activităţi nu figurează pe site-ul oficial al grupului şi nici nu există informaţii publice despre acestea.
 

Nu voia să vândă

Vonica îşi prezenta grupul ca fiind primul complet integrat din domeniul medical din România, având policlinici, laboratoare, spitale private, centre de fertilizare in vitro, reţea de farmacii, distribuţie şi producţie de medicamente. În trecut, Vonica a avut şi afaceri pe segmentul de dializă, pe care însă le-a vândut în 2011. De asemenea, el mai avea activităţi de suport precum un dealer Toyota, service auto Citröen, agenţie de turism proprie, proiecte de sport şi agrement, construcţii imobiliare şi real estate.

Extrem de discret, Ilie Vonica acorda cu greu interviu şi a participat la puţine eve­nimente publice. Deşi a vândut businessul de dializă, de-a lungul timpului a susţinut că intenţia sa este să dezvolte afacerile în care se implică, nu să iasă din ele.

De-a lungul timpului în piaţă au existat informaţii potrivit cărora, Vonica ar fi fost tatonat de investitori interesaţi de busi­nessurile în care se implica.

„Nu am vrut să vând. Cred că pot să cresc firmele din grup singur, să le duc pe primele locuri în industriile în care sunt prezente. Ele sunt deja în top cinci. Nu fac business ca să vând. Fac business ca să-l dezvolt. Avem 1.500 de angajaţi. Oamenii aceştia depind de mine“, spunea el într-un interviu acordat Ziarului Financiar în 2009.
 

Îşi făcea timp şi pentru consultaţii

În 1982, Ilie Vonica a terminat Facultatea de Medicină Generală la Timişoara, iar apoi a fost medic stagiar la Spitalul Judeţean Sibiu. Chiar şi după ce businessul său trecuse de 100 de milioane de euro, continua să acorde consultaţii.

Ilie Vonica a pus bazele afacerilor sale încă din timpul rezidenţiatului, în 1992, după ce a împrumutat o parte din bani de la prieteni.

Primul său business a fost o „mică policlinică într-o căsuţă cu patru camere“, după cum avea să spună şi unde au funcţionat şase cabinete medicale şi un laborator. Au fost „patru medici la început, apoi 50, şi tot aşa“, spunea Vonica în 2009, într-unul dintre puţinele interviuri pe care le-a acordat.

Nu se gândise la o reţea naţională şi nici nu avea planuri de extindere. După ce timp de câteva luni a adus bani de acasă, a reuşit să-şi acopere cheltuielile şi a început să se dezvolte. S-a gândit apoi să încerce şi distribuţia de medicamente, în 1994, iar un an mai târziu a început importul.
 

„Nu poţi să vii cu dogme“

„Eu sunt medic şi mă pricep în general la lucruri care se desfăşoară în domeniul sanitar: servicii medicale, medicamente, aparatură medicală. Lucrurile se mişcau destul de repede în anii ’90 şi era normal ca fiecare să se gândească cum să-şi extindă activitatea", îşi justifica Ilie Vonica decizia de a investi în mai multe domenii în sănătate.

Se implica personal în fiecare dintre businessuri şi dorea ca familia să lucreze în cadrul proiectelor sale.

„Trebuie să-ţi structurezi businessul în funcţie de piaţă şi în funcţie de competiţie. Nu poţi să vii cu dogme“, mai spunea omul de afaceri.

A mărturist ca una dintre ambiţiile sale de antreprenor a fost să pună bazele uneia dintre cele mai mari fabrici de medicamente din România.

A fost interesat de achiziţia Antibiotice Iaşi, atunci când statul a dorit să privatizeze compania, însă în final proiectul său a fost Polipharma Industries, facilitate care se întinde pe o suprafaţă de 33.000 de metri pătraţi.

Anul trecut, Polisano începuse şi o investiţie într-o secţie de producţie a medicamentelor oncologice.

 

În ce a constat cazul reţetelor false în care a fost implicat

În urmă cu două săptămâni, nouă persoane au fost arestate preventiv, printre acestea numărându-se trei medici de la Institutul Clinic Fundeni şi Ioana Vonica, soţia omului de afaceri Ilie Vonica, într-un dosar de reţete false, care ar fi adus un prejudiciu de 3,5 milioane de euro.

Medicii de la Fundeni au intrat în atenţia procurorilor, care îi suspectează că ar fi scris 1.000 de reţete false pe numele unor pacienţi care nu au beneficiat de acestea, circuitul fiind completat de reprezentanţii unei firme ce deţine un lanţ de farmacii care ar fi decontat fraudulos aceste reţete, potrivit Mediafax.

În această anchetă au fost făcute percheziţii şi la lanţul de farmacii Reţeta (parte din grupul Polisano), conform aceleiaşi surse, unde au fost verificate peste o mie de reţete decontate, în valoare de aproximativ 7,5 milioane de lei, şi facturi fiscale.

Anchetatorii suspectează că prin farmacii din această reţea s-ar fi efectuat achiziţii fictive de la firme fantomă şi fără a avea autorizaţie de distribuţie de la Agenţia Naţională a Medicamentului, fiind vorba despre medicamente în domeniul oncologic şi hematologic, au mai spus aceleaşi surse.

 

Cine a fost Ilie Vonica

Ilie Vonica a fost unul dintre cei mai puternici antreprenori locali din industria locală de medicamente, care şi-a început businessul în urmă cu 20 de ani în servicii private la Sibiu, dar pe care l-a extins apoi atât pe segmentul de policlinici, cât şi cu spitale private, centre de fertilizare in vitro, reţea de farmacii, distribuţie şi producţie de medicamente, cât şi cu activităţI de suport precum un dealer Toyota şi service auto Citröen, agenţie de turism, proiecte de sport şi agrement, construcţii imobiliare şi real estate.

Grupul pe care el îl coordona a ajuns la aproximativ 2.000 de angajaţi şi la afaceri de peste 350 mil. euro, printre firmele din grup numărându-se Polisano SRL (distribuţia, cea mai mare firmă din grup), Reţeta (o reţea de farmacii), Polipharma Industries (fabrica), Clinica Polisano (clinicile) dar şi altele.

În 1982, Ilie Vonica a terminat Facultatea de Medicină Generală la Timişoara, iar apoi a fost medic stagiar la Spitalul Judeţean Sibiu. Ilie Vonica a pus bazele afacerilor sale încă din timpul rezidenţiatului, în 1992, după ce a împrumutat o parte din bani de la prieteni. Primul său business a fost o „mică policlinică într-o căsuţă cu patru camere“, şi unde au funcţionat şase cabinete medicale şI un laborator. Au fost „patru medici la început, apoi 50, şi tot aşa“, spunea Ilie Vonica pentru ZF în 2009, într-unul dintre puţinele interviuri pe care le-a acordat.

Nu se gândise la o reţea naţională şi nici nu avea planuri de extindere. După ce timp de câteva luni a adus bani de acasă, a reuşit să-şi acopere cheltuielile şI a început să se dezvolte. S-a gândit apoi să încerce şi distribuţia de medicamente, în 1994, iar un an mai târziu a început importul.

„Eu sunt medic şi mă pricep în general la lucruri care se desfăşoară în domeniul sanitar: servicii medicale, medicamente, aparatură medicală. Lucrurile se mişcau destul de repede în anii '90 şi era normal ca fiecare să se gândească cum să-şi extindă activitatea", îşi justifica Ilie Vonica decizia de a investi în mai multe domenii în sănătate.

 

Ce spunea în interviurile acordate ZF

Aprilie 2011

Am dorit dintotdeauna să mă dezvolt şi în industria de medicamente. În momentul de faţă acest proiect se numeşte Polipharma Industries. Va fi una dintre marile fabrici de medicamente din România

Noiembrie 2010

Cu foarte puţine resurse de la bănci, cu ajutorul fondurilor europene pe care le-am câştigat, vom da drumul la producţia de medicamente. Reţeaua de farmacii a început să fie dezvoltată în 2007-2008 şi este o linie de business prioritară pentru noi. Suntem într-o campanie de consolidare de brand. Deschidem una-două farmacii pe lună, sperăm ca până la sfârşitul anului viitor să ajungem la 70 de farmacii şi să avem acoperire naţională.

August 2009

Trebuie să-ţi structurezi businessul în funcţie de piaţă şi în funcţie de competiţie. Nu poţi să vii cu dogme. Nu am vrut să vând. Cred că pot să cresc firmele din grup singur, să le duc pe primele locuri în industriile în care sunt prezente. Ele sunt deja în top cinci. Nu fac business ca să vând. Fac business ca să-l dezvolt. Avem 1.500 de angajaţi. Oamenii aceştia depind de mine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO