ZF 24

Drumul către eradicarea sărăciei

Drumul către eradicarea sărăciei

Autor: Eduard Dinu

22.10.2013, 18:19 903

Peste un miliard de persoane trăiesc acum cu mai puţin de 1,25 de dolari pe zi. O pată pe conştiinţa noastră morală. Trebuie să-i ajutăm pe oameni să scape de sărăcie fără amânare, fără prejudecăţi, indiferent de circumstanţe, indiferent de unde se află.

În urmă cu doar şase luni, Grupul Băncii Mondiale a aprobat două obiective: primul este eradicarea sărăciei extreme până în 2030; cel de-al doilea, creşterea prosperităţii împărtăşite pentru 40% din populaţia din partea inferioară a clasamentului.

Atingerea primului nostru obiectiv – eradicarea sărăciei extreme - va fi istorică şi extrem de dificilă. Înregistrăm progrese, însă în lupta împotriva sărăciei nimic nu este sigur, şi pe măsură ce ne vom apropia de obiectiv lucrurile vor deveni şi mai grele. Creşterea globală ar putea încetini. Investitorii ar putea deveni şi mai fricoşi. Finanţările pe termen lung, pentru infrastructuri extrem de necesare – şi acum puţine –, ar putea să se epuizeze.

Cel de-al doilea obiectiv, creşterea prosperităţii împărtăşite, este relevant pentru toate ţările din lume, din Orientul Mijlociu în Africa, Asia şi America Latină. Protestele din timpul Primăverii Arabe, precum şi cele mai recente din Turcia, Brazilia şi Africa de Sud au pornit de la dorinţa universală de a face parte din clasa de mijloc mondială.

Mediile sociale au creat o „clasă de mijloc virtuală“ uriaşă, după cum a denumit-o Thomas Friedman, care va continua să bată la uşa oportunităţii şi chiar să o dărâme. Ar trebui să fim mai atenţi, pentru a vedea dacă creşterea ajunge la toată populaţia, nu doar la o elită.

Pentru Grupul Băncii Mondiale, cele două obiective ale noastre, eradicarea sărăciei şi creşterea prosperităţii împăr­tăşite, necesită o strategie care ne forţează să fim selectivi – în primul rând, să ne alegem priorităţile, apoi să abando­năm acele activităţi care nu sunt printre acestea. Nu vom mai continua să lucrăm în domenii în care alţii sunt mai buni sau doar pentru a atinge ţintele volumului de creditare. Vom deveni o bancă a soluţiilor, iar rezultatele în rândul populaţiei sărace vor fi principalul nostru element de raportare.

Dar care sunt principiile noastre? Ne vom îndrepta atenţia, fără încetare, către cele două obiective. Vom lucra împreună cu parteneri – nu putem reuşi singuri. Vom fi îndrăzneţi. Ne vom asuma riscuri – riscuri inteligente.

Şi aici vreau să spun că vom investi în proiecte care pot ajuta la transformarea gradului de dezvoltare al unei ţări sau al unei regiuni – chiar dacă e posibil să nu reuşim.

Şi vom încerca să creăm instrumente inovatoare de finanţare, care pot genera noi oportunităţi de finanţare pe termen lung, de care ţările au atâta nevoie.
Merită menţionate trei elemente ale noii strategii.

În primul rând,  ne vom alia cu sectorul privat pentru a combate sărăcia şi a crea locuri de muncă bune pentru populaţia săracă. Ecom, un client al IFC, braţul nostru din sectorul privat, face legătura între fermierii de cacao, cafea şi bumbac din peste 30 de ţări şi pieţele mondiale. Anul trecut Ecom a ajutat peste 134.000 de agricultori şi alte câteva mii prin intermediul organizaţiilor de agricultori.

În al doilea rând, vom creşte angajamentul faţă de statele fragile şi cele afectate de conflicte. Recent am vizitat împreună cu Secretarul General Ban Ki Moon partea estică a Republicii Democrate Congo. Sute de persoane, marea majoritate femei, s-au aliniat pe drumul care făcea legătura între baza ONU şi un spital local. Nu o să uit niciodată semnul purtat de o femeie. Spunea, simplu: Stop violului.

Este esenţial să acţionăm repede în regiunea Marilor Lacuri din Africa. Am elaborat rapid un pachet de asistenţă suplimentar, în valoare de 1 miliard de $, pentru a ajuta regiunea, mai ales partea de est din Congo.

Eu am militat pentru creşterea semnificativă a sprijinului pe care îl acordăm statelor fragile şi celor afectate de conflicte. Sper să creştem ponderea de finanţare IDA -  fondul pentru săraci al Băncii – pentru statele fragile cu 50 de procente în următorii trei ani.

În al treilea rând, vom fi cât se poate de ambiţioşi în cazul aspectelor cu importanţă globală, investind în femei şi în fete şi combătând schimbările climatice. De exemplu, răspunsul nostru la schimbările climatice trebui să fie suficient de îndrăzneţ pentru a răspunde dimensiunii acestei probleme.

Dacă vrem să punem punct sărăciei extreme, trebuie să creăm comunităţi rezistente şi să contracarăm şocurile de tipul schimbărilor climatice, astfel încât săracii să poată să obţină câştiguri -  şi să le păstreze cât mai mult posibil.

În urmă cu doar trei zile, 60.000 de oameni s-au strâns în Central Park din New York, la Global Citizens Festival, pentru a cere eradicarea sărăciei. Le cer tuturor celor care citesc aceste rânduri – alăturaţi-vă mişcării noastre chiar acum: intraţi pe pagina de internet a Global Poverty Project - www.zeropoverty2030.org,  şi semnaţi petiţia pentru a opri sărăcia.

Aceasta este problema morală definitorie a vremurilor noastre. Nu putem permite ca peste un miliard de oameni să sufere din cauza sărăciei extreme, când noi avem instrumentele şi resursele pentru a le schimba viaţa în bine.

Pentru anumite probleme, ca schimbările climatice, timpul este esenţial, însă, citându-l pe Martin Luther King Jr, „momentul pentru a face ceva bun este întotdeauna potrivit“. Acum este momentul şi noi suntem oamenii. Haideţi să facem acest lucru.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO