ZF 24

După 23 de ani de tenis, Open-ul României s-a mutat la Budapesta

După 23 de ani de tenis, Open-ul României s-a mutat la...

Autor: Claudiu Giurgea

26.04.2017, 09:40 226

De-a lungul anilor, turneul a adus în faţa pasionaţilor de ”sportul alb” nume mari din tenisul mondial. Carlos Moya, David Ferrer, Gilles Simon, Fabio Fognini, David Goffin, Grigor Dimitrov sau Fernando Verdasco sunt câţiva dintre jucătorii care şi-au lăsat amprenta asupra istoriei acestui turneu, fie ca învingători sau finalişti.

Un turneu românesc, care nu a avut însă niciun câştigător al său în partida de simplu în cei 23 de ani de existenţă. Cel mai aproape de a ridica trofeul în faţa publicului de acasă a fost Victor Hănescu, care a jucat finala turneului în 2007. Românul a fost învins în trei seturi de francezul Gilles Simon, scor 4-6, 6-3, 6-2. De altfel, Simon este jucătorul care a câştigat de cele mai multe ori Open-ul României, în 2007, 2008 şi 2012.

Primul trofeu câştigat de români în cadrul Open-ului României a fost în 1998. Într-o finală de dublu 100% românească, Andrei Pavel şi Gabriel Trifu se impuneau în faţa perechii George Cosac/Dinu Pescariu, scor 7-6, 7-6.

În 2015, trofeul de la dublu era cucerit de o altă pereche română, Marius Copil şi Adrian Ungur, care se impuneau într-o finală decisă în super tie-break, în faţa cuplului americano-australian Nicholas Mnroe/Artem Sitak, scor 3-6, 7-5, 17-16.

Într-un interviu acordat recent pentru ProSport, Andrei Pavel, căpitanul nejucător al echipei de Cupa Davis a României a precizat că este o mare pierdere pentru tenisul românesc mutarea acestui turneu la Budapesta.”Am pierdut concursul care era cel mai mare în România din anumite motive pe care nu prea le înţelegem noi, jucătorii de tenis. Eu am avut oportunitatea să îl câştig la dublu, am jucat şi semifinale la simplu... Domnul Ţiriac a fost alături de acest concurs atâta timp şi trebuie să îi mulţumim. Din păcate acum s-a mutat la Budapesta, ceea ce este foarte trist pentru tenisul românesc”.

Horia Tecău este românul care se poate lăuda cu patru trofee bucureştene câştigate la dublu, alături de parteneri diferiţi. Tecău a izbutit în 2012, alături de suedezul Robert Lindstedt, în 2013, alături de potughezul Max Mirnyi, în 2014, alături de actualul său partener, olandezul Jean-Julien Rojer şi în ultima ediţie a competiţiei, alături de Florin Mergea.

Horia şi Florin, medaliaţi la Jocurile Olimpice de la Rio cu argint, au încheiat apoteotic ultima ediţie a turneului de la Bucureşti. Perechea română s-a impus în finala din 2016 în faţa cuplului braziliano-australian Andre Sa/Chris Guccione, scor 7-5, 6-4. Finala, care era programată duminică, 24 aprilie 2016, a fost amânată pentru luni, din cauza vremii ploioase. Până şi cerul a plâns pentru pierderea suferită de tenisul românesc.

În această săptămână, turneul se desfăşoară pentru prima dată la Budapesta

Licenţa turneului BRD Năstase Ţiriac Trophy a fost cedată de proprietarul său, Ion Ţiriac, pentru doi ani, capitalei Ungariei, Budapesta. Iniţial se discutase clar ca turneul să se joace la Marbella, însă în acea perioadă în Spania se desfăşoară şi turneul de la Barcelona. Turneul organizat până în acest an la Arenele BNR a pierdut licenţa din cauza lipsei infrastructurii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO