ZF 24

După Caru’ cu Bere şi Pescăruş, Dragoş Petrescu preia operarea restaurantului Hanul lui Manuc

Dragoş Petrescu: Acum zece ani o lume boemă şi artistică a pus bazele centrului vechi. Străinii erau puţini. Acum românii care vin sunt tineri cu o disponibilitate mai mică de a cheltui, însă a crescut numărul străinilor.

Dragoş Petrescu: Acum zece ani o lume boemă şi artistică a pus bazele centrului vechi. Străinii erau puţini. Acum românii care vin sunt tineri cu o disponibilitate mai mică de a cheltui, însă a crescut numărul străinilor.

Autor: Cristina Roşca

01.06.2015, 00:08 5501

Dragoş Petrescu, unul dintre cei mai puternici antreprenori români din HoReCa, a preluat operarea restaurantului Hanul lui Manuc de la familia Can­tacuzino, proprietara acestuia. Antre­prenorul a început deja lucrările de renovare, care vor costa câteva sute de mii de euro, însă în doi ani localul cu 700 de locuri va ajunge la vânzări de 2,5 milioane de euro, potrivit estimărilor lui Petrescu.

„Vom avea în operare restau­ran­tul Hanul lui Manuc, cea mai mare parte din curte, crama şi o parte din cerdac. Vor funcţiona în con­ti­nuare ceilalţi chiriaşi prin­tre care cafeneaua Star­bucks (deschisă în de­cembrie 2014) şi un restaurant cu specific orien­tal“, spune Petres­cu, care a semnat acor­dul cu proprietarii la în­ce­putul lunii mai după circa opt luni de ne­go­cieri. Printre chiriaşii de la Hanul lui Manuc se nu­mără mai multe res­tau­rante, alături de o ca­fe­nea Starbucks, un Plafar şi un magazin de hai­ne, potrivit lui Şerban Cantacuzino, pro­prie­tarul întregului complex.

„Decizia de a oferi operarea restaurantului altcuiva am luat-o greu, dar este spre binele hanului. Singur este dificil să operezi, plus că Dragoş Petrescu are experienţă şi este serios.“ Şerban Cantacuzino afirmă însă că păstrează operarea hotelului de 32 de camere de la Han.

Petrescu se va ocupa de tot ce înseamnă activitatea restaurantului, urmând a plăti proprietarului o cotă parte din încasări.

Hanul lui Manuc a fost restituit familiei Cantacuzino în 2007, iar de atunci proprietarul a investit circa 8,5 milioane de euro.

Petrescu a demarat deja lucrările de re­no­va­re la restaurantul pe care îl va opera şi care va fi deschis în luna iulie. În această pe­rioa­dă vor avea loc lucrări de restaurare, dar şi de re­echi­pare tehnică. Localul va avea 150 de locuri în restaurant, alte 150 în cramă şi 400 în curte.

„Vrem să deschidem un restaurant tradiţional românesc, dar care să păstreze o influenţă bizantină. Vrem să conservăm at­mos­fera de caravanserai.“ Hanul a mai trecut printr-un proces de renovare în plină criză, după ce în 2007 acesta a fost restituit familiei Cantacuzino. Aceasta ceruse restituirea în a doua jumătate a anilor ’90, însă procesele s-au prelungit. Clădirea construită în urmă cu peste 200 de ani de negustorul armean Manuc Bei, care ulterior a intrat în posesia familiei Băicoianu, a fost naţionalizată în 1950, fiind administrată de stat prin diferite societăţi de alimentaţie publică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO