ZF 24

„După ce s-a distrus toată industria m-am dus către agricultură ca să-mi câştig existenţa”

„După ce s-a distrus toată industria m-am dus către...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

08.04.2015, 13:02 4667

Iacob Haiduc, un antreprenor din Ocna Mureş (jud. Alba), a lucrat înainte de ’89 în „uzinele patriei“ ca scu­ler-matriţer, iar du­­pă Revoluţie când in­dustria locală a fost dis­­trusă a fost nevoit să se reprofileze şi a în­­­ce­put să investească în agricultură. Acum pa­­­tru ani şi-a deschis propria afacere cu ule­iuri presate la rece. El produce şi comer­cia­li­­zea­­ză uleiuri presate la rece din seminţe de floa­­rea-soarelui, de rapiţă, de dovleac şi de nucă.

„Până în 1990 am lucrat în uzinele pa­tri­ei, având meseria de sculer-matriţer, şi pen­tru că şi la noi în oraş, ca mai în toată ţara du­pă 1989 s-a distrus toată industria, am fost ne­voit ca mai toată lumea să mă reorientez spre cu totul alte domenii de unde să ne câş­ti­găm exis­tenţa. Aşa se face că m-am apucat de agri­cultură“, povesteşte antrepre­no­rul de 58 de ani, care produce „Ulei din casa Hai­du­cu­lui“. Ide­ea acestei afaceri i-a venit în pri­mul rând din dorinţa de a diversifica cul­tu­rile, du­­pă ce a început să cultive şi floa­rea-soa­­re­lui. Acum cultivă şi rapiţă şi do­vleci, ale căror se­min­ţe le pre­sează şi obţine ule­iu­ri. „Am în­ceput această afacere în ur­mă cu pa­tru ani sin­gur, do­cumentându-mă de un­de am găsit in­for­maţiile necesare. Ma­te­ria pri­ma nu o cum­­păr pen­tru că îmi pro­duc sin­gur semin­ţe­le de floa­rea-soarelui, de rapiţă, de dovleac şi altele.“

Antreprenorul, proprietar al Haiduc Iacob PFA, merge la târguri şi expoziţii cu produsele, dar încearcă să-şi vândă şi online produsele.

Un litru de ulei de floarea-soarelui costă 7 lei, în timp ce 0,5 litri de ulei de rapiţă costă cinci lei, 250 de mililitri de ulei de do­vleac au un preţ de 25 de lei, iar aceeaşi can­titate de ulei de nucă are un preţ de 30 de lei. 

„Cum se produce uleiul. Seminţele se re­col­tează de pe câmp toamna şi sunt de­po­zitate. Se îndepărtează impurităţile de pe seminţe, apoi se presează obţinându-se uleiul presat la rece. Acesta se trece apoi prin filtru de pânză şi se decantează natural, după care se îmbuteliază în sticle de unică folosinţă.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO