ZF 24

Economia şi exporturile României devin tot mai dependente de industria auto

Sursa: INS

Sursa: INS

Autor: Cristina Roşca, Bogdan Alecu

27.01.2015, 00:08 2461

39 dintre cei mai mari 100 de exportatori români au activităţi în producţia de maşini şi componente pentru industria auto.

Producătorii din industria auto au avut anul trecut exporturi de 16,7 mld. euro, circa o treime din tot ce trimit fabricile româneşti pe pieţele externe. Pe o piaţă ce numără peste 600 de companii peste 90%din  producţia fabricilor din industria auto merg la export.

„Anul trecut cifra de afaceri a industriei auto în România a fost de 18 mld. euro, în creştere cu 7% faţă de anul precedent. Din această valoare, 12,6 mld. euro reprezintă producţia de componente, iar restul cea de automobile. Din total, exporturile realizate de companiile din domeniu reprezintă 93%. Dacă ştim să valorificăm cu inteligenţă acest potenţial mare, încă nevalorificat, Ro­mânia poate ajunge un centru al industriei auto“, a spus Constantin Stroe, preşedintele Aso­cia­ţiei Con­structorilor de Automobile din Ro­mânia (ACAROM), care mai deţine şi funcţia de membru în consiliul de administraţie al Auto­mobile Dacia.

România nu este singura ţară din regiune care a dezvoltat o puternică industrie auto, statele vecine Cehia şi Ungaria reuşind la rândul lor să atragă unii dintre cei mai importanţi constructori auto. Ungaria spre exemplu a atras investiţiile a patru mari constructori auto, Audi, Mercedes, Opel şi Suzuki, precum şi alte investiţii conexe, în total circa 700 de companii. Mai mult, industria auto era responsabilă pentru 20% din exporturile Ungariei, respectiv aproape 16,7 mld. euro în 2012, potrivit datelor Agenţiei de comerţ şi investiţii din Ungaria.

În cazul României, dependenţa de industria auto este chiar mai mare, companiile din domeniu fiind responsabile pentru o treime din exporturile ţării. Mai mult, pe termen scurt nu există indicii că situaţia ar putea fi echilibrată prin dezvoltarea unui alt pol, creşterea industriei IT urmând să îşi spună cuvântul peste circa zece ani. „Ar fi favorabil pentru economia locală să nu depindă de un singur pol industrial, respectiv cel auto“, spune analistul economic Aurelian Dochia.

Dezechilibrul economiei româneşti este vizibil nu doar în contextul exporturilor, ci şi în ceea ce priveşte businessul în general. Capitala şi nouă judeţe generează 70% din cifra de afaceri a companiilor  - 155 mld. euro - şi angajează 80% din forţa de muncă, în timp ce economia altor 17 judeţe nu trece de 2 mld. euro anual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO