ZF 24

​Economiştii se aşteaptă ca euro să ajungă la paritate cu dolarul în 2017

​Economiştii se aşteaptă ca euro să ajungă la...

Autor: Bogdan Cojocaru

31.12.2016, 09:00 3878

Euro ar putea ajunge la paritate cu dolarul în 2017, o premieră pentru ultimii 14 ani, ceea ce ar ajuta economia zonei euro să-şi revină făcând exporturile mai competitive ca preţ, apreciază mai mulţi analişti intervievaţi de Financial Times.

Mai mult de două treimi din cei 28 de experţi financiari şi economici care au răspuns întrebărilor adresate de FT au spus că dolarul va ajunge la aceeaşi valoare cu euro în cursul anului viitor, ajutat să urce de dobânzile mai mari din SUA ajustate la planurile preşedintelui ales Donald Trump de a pune mai mult accent pe stimulentele bugetare şi mai puţin pe cele monetare. 

Economiştii s-au arătat încrezători că după un an dificil, în care Marea Britanie a ales să iasă din Uniunea Europeană, zona euro va putea evita şocurile puternice.

Însă ei sunt îngrijoraţi de ce va face Trump după ce se va muta la Casa Albă şi de ceea ce ei consideră a fi situaţii cu probabilitate redusă, dar cu risc ridicat, cum ar fi victoria în alegerile prezidenţiale din Franţa de anul viitor a Marinei Le Pen, politician de extremă dreapta.

Unele ţări din UE, printre care Italia, au aplaudat deprecierea euro deoarece îi ajută pe exportatori, însă slăbiciunea arătată în ultimul timp de moneda unică şi politica dobânzilor reduse care contribuie la această slăbiciune sunt criticate în Germania, motorul de creştere economică al zonei euro.   

În 2016 euro a pierdut 4% din valoare în raport cu dolarul. Cei mai mulţi dintre analiştii care au participat la sondajul FT cred că banca centrală a SUA va majora dobânzile de cel puţin două ori anul viitor după o creştere de 25 de puncte de bază luna aceasta.

„Dobânzile mai mari din SUA vor îmbunătăţi atractivitatea exporturilor europene şi vor ajuta BCE să-şi atingă obiectivul, o inflaţie mai accelerată ”, spune Danae Kyriakopoulou, analist la Omfif. Însă aceste dobânzi riscă să cauzeze probleme pieţelor emergente cu balanţe externe vulnerabile, a precizat el.

Spre deosebire de SUA, unde economia va fi probabil impulsionată de cheltuielile mari cu infrastructura promise de Trump, zona euro va depinde în continuare de BCE care, cred analiştii, îşi va duce până la capăt programul de ajustare cantitativă care presupune achiziţia unor active de 780 de miliarde de dolari, în marea lor majoritate obligaţiuni guvernamentale.

Experţii se aşteaptă ca economia zonei euro să avanseze cu 1,47% anul viitor şi la o inflaţie de 1,26%.

Ei au menţionat printre probleme incertitudinile politice şi dificultăţile prin care trec băncile italiene.

„Italia este în prezent cea mai fragilă economie din zona euro, cu un potenţial de creştere redus, cu una dintre cele mai mari datorii publice, cu un nivel ridicat al creditelor neperformante şi cu un sector bancar slab”, spune Laurence Boone, economist şef la Axa Group.

De asemenea, aproape 43% din economişti se aşteaptă la un Brexit „dur” – Marea Britanie va pierde accesul la piaţa unică după ce va ieşi din UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO