ZF 24

Economistul Aurelian Dochia: Un sistem de impozitare trebuie să fie simplu, să nu dea bătăi de cap; riscul generat de sistemul propus de guvern este foarte mare

Economistul Aurelian Dochia: Un sistem de impozitare...

Autor: Iulian Anghel

20.04.2017, 13:00 116

Riscul generat de sistemul de impozitare a venitului propus de guvern este foarte mare, inclusiv pentru veniturile bugetului, din cauza complexităţii lui, este de părere economistul Aurelian Dochia.

El a adăugat că  un sistem de impozitare trebuie să fie simplu, să nu dea bătăi de cap.

„Nu ştiu însă dacă guvernanţii au făcut vreun calcul asupra impactului. (...) Impozitul pe venitul global din anii de dinaintea cotei unice presupunea ca fiecare familie să-şi regularizeze veniturile şi, deşi s-au cheltuit 50 de milioane de euro pentru punerea la punct a sistemului, acesta avea mari probleme. Iar promisiunea cu cei 35.000 de consultanţi fiscali este o fantezie, pentru că aceştia nu ar putea să proceseze datele tuturor gospodăriilor din România (7 mil. gospodării, potrivit recensământului din 2011 – n.red.). Mai am încă speranţa că-şi vor da seama de o astfel de aberaţie şi vor renunţa“, comentează Aurelian Dochia.

Experţii de la Ministerul Finanţelor Publice analizează în prezent conceptul referitor la administrarea impozitului pe venit, prin globalizare anuală pentru fiecare gospodărie din România.  Potrivit documentului elaborat în acest sens : gospodărie – grup alcătuit din una sau mai multe persoane fizice înrudite sau neînrudite, care au un patrimoniu comun pe care îl administrează împreună din punct de vedere economic şi financiar şi locuiesc/nu locuiesc efectiv la acelaşi număr cadastral.

- patrimoniu - totalitatea drepturilor şi a obligaţiilor cu valoare economică, precum şi a bunurilor mobile şi imobile la care se referă aceste drepturi, care aparţin uneia sau mai multor persoane fizice.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO