ZF 24

Ecuaţia dividendelor pe bursă: cine plăteşte dividende are parte de atenţia investitorilor

Ecuaţia dividendelor pe bursă: cine plăteşte...

Autor: Andrei Chirileasa

09.04.2014, 00:08 1003

Dividendele plătite de companii pot rotunji semnificativ randamentele investitorilor de pe bursă, dar dividendele prea mari nu înseamnă neapărat şi câştiguri totale mai mari. Anul acesta 30 de companii dau dividende. Care au şanse să aducă randamente mai mari?

Companiile listate care au dis­tribuit dividende anul tre­cut au adus în ultimul an un câştig mediu de 14,8%, din care 7,2% este ran­damentul mediu din dividendele dis­tri­buite anul trecut din profiturile pe 2012 (raportat la preţurile acţiunilor din 7 aprilie 2013), iar 7,6% este creşterea me­die a preţului acţiunilor companiilor res­pective (în perioada 7 aprilie 2013-7 aprilie 2014), conform calculelor ZF pe baza informaţiilor disponibile pe bursă.

În schimb, companiile care nu au plătit dividende au câştigat în medie 5,3% în ultimul an, fără a lua în calcul creşterea excepţională de 453% a acţiunilor Impact ca urmare a preluării com­paniei. În ultimul an, 29 de com­panii listate au distribuit dividende, iar 47 de com­pa­nii nu au distribuit profituri către acţio­nari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO