ZF 24

EFRP: Reducerea nivelului contributiilor la pensii private obligatorii cu 0,5% inseamna o diminuare a pensiei private cu 15%

03.02.2009, 12:18 19

Mentinerea contributiilor la sistemul de pensii private obligatorii la 2%, in loc de 2,5%, asa cum prevede Legea nr. 411/2004 privind reforma de pensii in Romania aduce grave ingrijorari pentru Federatia Europeana a Fondurilor de Pensii (EFRP), se arata intr-un comunicat al Federatiei.

Federatia include fonduri de pensii din 16 state membre ale Uniunii Europene si din 5 state non-membre, avand in total 29 de asociatii membre ale EFRP. Suntem mandri si fericiti ca Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) este un membru cu drepturi depline al EFRP.

Conform Federatiei, prin aceasta propunere nivelul estimat al contributiilor pentru anul 2009 va fi taiat cu 20%, ingreunandu-se astfel dezvoltarea ulterioara a sistemului de pensii private obligatorii. Reducerea nivelului contributiilor cu 0,5% inseamna o diminuare a pensiei private cu 15%.

In viziunea EFRP, un nivel al contributiilor de 2%-2,5% este oricum foarte scazut in comparatie cu alte sisteme similare din statele Europei Centrale si de Est – in Ungaria nivelul contributiilor este de 8%, iar in Polonia 7,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO