ZF 24

Egiptenii au trimis în România 1.100 tone de cartofi contaminaţi cu bacteria Putregaiul brun. MADR: „Exista riscul contaminării solului şi a apelor”

Egiptenii au trimis în România 1.100 tone de cartofi...

Autor: Roana Rotaru

10.04.2018, 14:22 6817

Autoritatea Naţională Fitosanitară, o instituţie subordonată Ministerului Agriculturii,  a oprit în portul Constanţa o cantitate de 1.100 tone de cartofi de provenienţă Egipt, contamiaţi cu bacteria Ralstonia solanacearum, adică Putregaiul brun.

Inspectorii fistosanitari atrag atenţia că răpândirea acestei bacterii în România ar putea avea un impactul economic extrem de sever, din cauza riscului contaminării solului şi a apelor de suprafaţă.

„Impactul economic ar fi putut fi extrem de sever, având în vedere că la ora actuală nu există metodă chimică sau biologică pentru controlul acestui organism dăunător şi, mai mult decât atât, ar exista riscul contaminării solului şi a apelor de suprafaţă cu bacteria provenită din resturile rezultate în urma consumului cartofilor precum şi din cartofii deterioraţi şi evacuaţi ca resturi menajere”, spun reprezentanţii Ministerului Agriculturii.

România importă cartofi de peste 30 mil. euro anual, deşi produce mai mulţi cartofi decât pot mânca românii, o situaţie pe care specialiştii din piaţă o pun pe seama lipsei spaţiilor de depozitare.

În 2016, fermierii români au re­coltat 2,7 mil. tone de cartofi, o pro­ducţie care a plasat România pe locul 6 în UE la producţia de cartofi, după Germania, Po­lonia, Olanda, Marea Bri­tanie şi Belgia, po­trivit datelor Eurostat.

La un consum me­diu anual pe cap de lo­cu­itor de 95,5 kilo­grame de cartofi, popu­laţia României, de 19,7 mil. locuitori, are ne­vo­ie de producţie de 1,9 mil. tone de cartofi pentru a-şi asigura ne­ce­sarul de consum din producţia internă, po­trivit calculelor ZF ba­zate pe datele Insti­tutului Naţional de Statistică (INS).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO