Electrica vrea să investească 1,4 mld. € până în 2018, cu ajutorul banilor obţinuţi din ofertă. Cea mai mare parte a investiţiilor va merge în reţelele de distribuţie

20 iun 2014 Autor: Roxana Pricop

Electrica şi-a planificat investiţii de 6,27 miliarde de lei (1,4 mld. euro) până în 2018 în creşterea eficienţei, automatizarea şi extinderea reţelelor de distribuţie a energiei, acesta fiind unul dintre cele mai ambiţioase planuri de investiţii după cele ale Petrom.

Compania operează 181.000 de kilometri de reţea de înaltă, medie şi joasă tensiune cu care distribuie curent la 3,6 milioa­ne de consumatori din Transil­vania şi nordul Munteniei. Activitatea de distribuţie a energiei este reglementată de stat prin ANRE şi contribuie cel mai mult la profitabilitatea companiei care este fixată la 8,52% din baza de active de 4,1 miliarde de lei. Anul trecut, 90% din profitul brut operaţional de 749 milioane de lei a provenit din activitatea de distribuţie.

WikiZF: Profilul companiei Societatea Comercială de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice - Electrica S.A.

Cum mare parte a reţelei de distribuţie din România a fost construită în perioada 1950-1960, Electrica are planuri mari de in­ves­tiţii pentru reţeaua proprie, care în pre­zent are un grad ridicat de uzură, iar pier­de­rile înregistrate pe reţea sunt de circa 11%.

Pentru următorii patru ani (2014-2018) Electrica şi-a planificat investiţii de 6,27 mi­liarde de lei. Din acest total, 4,7 miliarde de lei sunt destinate investiţiilor în segmen­tul de distribuţie, investiţii ce sunt conside­ra­te de ANRE în calculul tarifelor de distri­bu­ţie aplicabile companiei. Altfel spus, com­pa­nia îşi va recupera investiţiile din creşterea tarifelor. Este de aşteptat ca investiţiile în re­ţea să crească activele companiei în urmă­torii ani. În prezent, activele Electrica sunt în va­loare de 4,1 miliarde de lei, iar analiştii se aşteaptă ca în 2018, după finalizarea in­ves­tiţiilor, să ajungă la peste 6,7 miliarde de lei.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.06.2014

 
Read this article in english on www.ZFenglish.com
Cuvinte cheie:
electrica
, investitii
, distribuire
, oferta
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide