ZF 24

Elvetia respinge cererea SUA privind informatiile clientilor UBS

08.03.2009, 13:18 22

Elvetia a respins cererea SUA cu privire la divulgarea datelor a 52.000 de clienti care au conturi deschise la cea mai mare banca elvetiana, UBS, informeaza ziarul elvetian Berner Zeitung, citat de Reuters.

Un grup de experti guvernamentali a fost insarcinat sa gaseasca o modalitate prin care Elvetia ar putea actiona pentru a mentine reglementarile legate de secretele bancare, in ciuda presiunilor venite din exterior pentru aflarea datelor unor clienti ai bancilor elvetiene.

"Vorbim aici despre datele clientilor UBS", a declarat ministrul de justitie Eveline Widmer-Schlumpf. "Acestea sunt cerute fara a exista suspiciuni dovedite. O asemena decizie (de a oferi autoritatilor americane datele clientilor - n.red.) ar fi impotriva reglementarilor noastre si a intelegerilor pe care le avem cu Statele Unite. Nu putem sub nicio forma sa respectam aceasta cerere", a adaugat aceasta.

Bancile elvetiene nu au voie sa divulge informatii legate de clienti decat in cazul in care o lege penala a fost incalcata. Conform legislatiei elvetiene, frauda fiscala este o fapta penala, dar evaziunea fiscala, nu, desi aceasta poate rezulta in amenzi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO