ZF 24

Englezii, irlandezii, austriecii şi germanii au cumpărat jumătate din cele mai ieftine eurobonduri lansate de România

Liviu Voinea, ministrul bugetului. Foto: Andreea Alexandru

Liviu Voinea, ministrul bugetului. Foto: Andreea Alexandru

Autor: Claudia Medrega

17.04.2014, 00:04 679

Investitorii din Marea Britanie şi Irlanda au subscris 33% din împrumutul de 1,25 mld. euro luat de România marţi, dar obligaţiunile în euro au atras şi interesul austriecilor şi germanilor care au cumpărat 22% din titluri.

Investitorii din afara Europei nu au lipsit, luând 9% din euroobligaţiuni. În ceea ce priveşte distribuţia pe tipuri de investitori, administratorii de fonduri au cumpărat jumătate din titluri, băncile au luat 23%, iar fondurilor de pensii şi de asigurări le-au revenit 20%, a declarat pentru ZF Liviu Voinea, ministrul bugetului.

Ministerul Finanţelor a atras 1,25 mld. euro de pe pieţele externe printr-o emisiune de euroobligaţiuni cu maturitatea de 10 ani, costul de finanţare fiind de 3,7% pe an.

„România a luat cel mai ieftin împrumut din istoria sa, iar acest lucru confirmă percepţia bună a pieţelor internaţionale în privinţa evoluţiei macroeconomice a României. Precedentul împru­mut pe 10 ani în euro a fost luat în primăvara lui 2008 cu o dobândă de 6,8%. Şi atunci aveam investment grade. Am reuşit să finanţăm cu opt luni în avans necesarul de finanţare pentru acest an. Este foarte important pentru că ne permite să evităm riscurile de finanţare legate de regiune sau de schimbările de politică monetară în alte ţări“, a spus Voinea.

Necesarul de finanţare publică al României este în scădere în acest an cu zece miliarde de lei faţă de anul trecut, urmând să coboare cu încă 14 mld. lei în 2015, pe de o parte prin continuarea reducerii deficitului bugetar, iar pe de altă parte prin costurile mai reduse şi extinderea maturităţii de finanţare a datoriei guvernamentale.

La începutul anului Finanţele au emis pe pieţele financiare internaţionale bonduri în dolari pe 10 şi 30 de ani în valoare de 2 mld. dolari, la dobânzi de 5% şi, respectiv, 6,2%. A fost pentru prima dată când România a emis pe un asemenea termen de 30 de ani, până acum maturitatea maximă pentru titlurile în dolari fiind de 10 ani. Ministerul Finanţelor avea ca target să se împrumute pe piaţa externă în total cu 2 mld. euro.

Randamentele la care s-a împrumutat statul atât de pe pieţele externe, cât şi de pe piaţa internă au fost în scădere în ultimii ani, ajungând pentru unele scadenţe chiar la minime istorice.

Dacă comparăm costul plătit la emisiunea de eurobonduri de marţi cu cel de 6,8%, aferent precedentei emisiuni pe 10 ani, din 2008, se observă o scădere de trei puncte procentuale, ceea ce înseamnă o economie de 375 mil. euro, a explicat Voinea. Dacă ne uităm la emisiunea pe şapte ani de anul trecut costul ar fi mai redus cu 90 mil. euro.

Ţinând cont că finanţarea de pe piaţa externă pe 2014 s-a încheiat, cel puţin din punct de vedere al planului iniţial, Voinea spune că, în funcţie de condiţiile de pe piaţă, Ministerul Finanţelor vrea să prefinanţeze anul 2015.

Portofoliul de obligaţiuni externe lansate de Ministerul Finanţelor a depăşit încă de anul trecut pragul de 10 mld. euro, un volum record care a adus România pe radarele unei categorii mai largi de investitori şi a transformat-o în acelaşi timp într-un client căutat de marile bănci de investiţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO