ZF 24

Erste evaluează OMV la 14 miliarde de euro. Înseamnă că şi Petrom ar trebui să valoreze măcar 8 miliarde de euro

Erste evaluează OMV la 14 miliarde de euro. Înseamnă...

Autor: Andrei Chirileasa, Roxana Petrescu

29.08.2013, 00:08 559

Acţiunile grupului austriac OMV au crescut de la înce­putul anului cu 34,6% şi se tranzac­ţio­nau ieri la Viena la preţul de 36,85 de euro, iar analiştii de la Erste consideră că acţiunile pot urca la 43 de euro (cu 16,6%), evaluând grupul pe­trolier la 14 miliarde de euro, con­form unui raport de analiză publicat ieri.

În schimb, la Bucureşti, acţiunile OMV Petrom (SNP), compania cu cea mai mare contribuţie în acest moment la pro­fitul grupului austriac, au o creştere de doar 1,6% faţă de începutul anului şi sunt în general ignorate de fondurile străine de investiţii din cauza lichidităţii reduse.

În prezent, Petrom are o capita­li­zare de 5,55 miliarde de euro, dar ple­când de la evaluarea pe care Erste o face OMV valoarea companiei ro­mâneşti ar tre­bui să fie de peste 8 mi­liarde de euro (por­nind de la multiplii la care este eva­luat grupul OMV). Asta ar însemna că acţiunile Petrom ar tre­bui să urce la peste 0,62 lei/acţiune şi să-şi atingă sau chiar să-şi depă­şească maximul istoric din 2006.

Lipsa de interes a investitorilor străini pentru acţiunile româneşti se reflectă cel mai bine în evoluţia acţiu­nilor Petrom care deşi este cea mai mare şi cea mai profitabilă companie lo­cală, nu găseşte cumpărători pe bursă nici atunci când ştirile îi sunt favorabile. Ieri, când acţiunile OMV creşteau cu peste 3% la Viena, iar toate companiile pe­troliere din Europa înregistrau creş­teri ale ac­ţiu­nilor determinate de ur­ca­rea preţului ţiţeiului la maximul ulti­milor doi ani, pe bursa de la Bucureşti acţiunile Petrom scădeau cu 1,14%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO