ZF 24

Erste Group raportează un profit net de 274 mil. euro în primul trimestru, în creştere cu 21%

Erste Group raportează un profit net de 274 mil. euro...

Autor: Roxana Rosu

04.05.2016, 09:13 168

Erste Group a înregistrat în primul trimestru un profit net de 274,7 mil. euro, faţă de 225,8 milioane euro în perioada similară a anului trecut, în timp ce venitul net din dobânzi s-a diminuat uşor la 1,09 miliarde euro într-un context caracterizat de menţinerea dobânzilor reduse, a a anunţat miercuri grupul bancar austriac.

“Am înregistrat un profit net de 274,7 milioane euro, ceea ce se reflecta intr-o rentabilitate a capitalului tangibil de 11,3% si o rentabilitate a capitalului angajat de aproximativ 10%. Aceasta performanta se datoreaza in principal costurilor de risc extraordinar de reduse, cu toate ca taxele bancare si plata in avans a contributiilor anuale aferente reglementarilor au afectat pozitia alte venituri si cheltuielile operationale”,  a declarat Andreas Treichl, CEO al Erste Group Bank AG.

În acelaşi timp, el a subliniat îmbunatatirea in continuare a calitatii activelor şi creşterea creditării. ”Cu toate acestea, nu au putut compensa decat partial reducerea venitului net din dobanzi, care a fost afectat de dobanzile negative. (…) Avand in vedere performanta buna inregistrata pana in acest moment si contextul macroeconomic favorabil din Europa Centrala si de Est (ECE), unde estimam o crestere economica medie de 3%, ne mentinem perspectivele pentru 2016”, a adăugat Treichl.

Venitul operaţional s-a redus în primul trimestru cu 3,5% faţă de trimestrul similar de anul trecut,  la 1,62 miliarde euro, iar cheltuielile administrative generale au crescut cu 6,4%, la circa un milliard euro, mai ales pe fondul inregistrarii in avans a majoritatii contributiilor anticipate in 2016 pentru schemele de garantare a depozitelor. Raportul cost/venit s-a situat la 61,9% (T1 2015: 56,1%).

Costurile nete cu provizioanele aferente activelor financiare neevaluate la valoarea justa in contul de profit si pierdere au scazut la 56,4 mil.euro, cu 69% sub nivelul din T1 2015, în principal datorita reducerii creditelor neperformante si cresterii venitului din recuperarea creditelor deja amortizate.

Rata creditelor neperformante a continuat sa se imbunatateasca de la 7,1% la finalului anului trecut la 6,7% la sfarsitul primului trimestru din 2016. Rata de acoperire a creditelor neperformante s-a situat la 66,5% (64,5%).

”Pe fondul profitabilitatii mai reduse a bancilor de economii, taxa pe participatiile minoritare a scazut la 47,8 mil. euro (70,8 mil. EUR). Rezultatul net atribuibil proprietarilor societatii mama a crescut in primul trimestru din 2016 la 274,7 mil. euro (T1 2015: 225,8 mil. EUR)”.

Totalul activelor a crescut la 206,4 mld. euro, iar portofoliul net de credite si avansuri catre clienti a crescut usor la 126,7 mld. Euro. Depozitele de la banci au crescut la 17,3 mld. euro si depozitele de la clienti au crescut la 128,6 mld. euro.  Raportul credite/depozite s-a situat la 98,5%.

”Contextul operational se anunta favorabil cresterii creditarii. Estimarile privind cresterea economica din 2016 se situeaza intre 1,5% si 4,1% pentru toate pietele principale din Europa Centrala si de Est, inclusiv Austria, pe fondul cererii interne solide”, se arată în raport.

Potrivit Erste, factorii nefavorabili din acest an sunt mentinerea dobânzilor reduse care afecteaza rezultatul operational al grupului, precum si rezultatele operationale mai reduse din Ungaria (volume mai reduse) si Romania (ca urmare a re-evaluarii valorii activelor). Taxele pe operatiunile bancare (taxele bancare, taxa pe tranzactii financiare, contributiile la fondurile de rezolutie si de garantare a depozitelor) vor avea un impact negativ inainte de impozitare de circa 360 milioane EUR in acest an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO