ZF 24

Este oficial: Cea mai controversată lege a trecut de preşedinte. Legea dării în plată a fost promulgată. Bancherii se revoltă: Este regretabilă această decizie

Este oficial: Cea mai controversată lege a trecut de...

Autor: Liviu Popescu

28.04.2016, 12:04 8999

Şeful statului a precizat că, iniţial, a cerut Parlamentului reexaminarea legii dării în plată, iar ulterior a constat că Legislativul a ţinut cont de observaţiile sale şi a decis să promulge actul normativ.

Legea dării în plată a fost adoptată, miercuri, 13 aprilie, de Camera Deputaţilor, for decizional, cu o majoritate de 207 voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi o abţinere.

Deputaţii au stabilit astfel că legea privind darea în plată nu se va aplica programului Prima Casă şi au majorat plafonul creditelor care intră sub incidenţa acestui act normativ de la 150.000 la 250.000 de euro.

De asemenea, deputaţii au stabilit că legea se va aplica şi celor care sunt în proces de executare silită.

​Astfel se încheie episodul dării în plată, care ţine capul de afiş al agendei publice încă din toamna anului trecut şi care a ajuns chiar şi pe masa celui mai puternic bancher al Europei, preşedintele Băncii Centrale Europene Mario Draghi. BCE atrăgea atenţia ca darea în plată ar putea avea efecte negative asupra economie.

Legea dării în plată se va aplica şi debitorilor care sunt în proces de executare silită, Prima casă va fi eliminată de sub incidenţa actului normativ şi totodată plafonul la care se aplică legea va fi majorat la 250.000 de euro,

BNR a afirmat de mai multe ori că Prima casă nu are ce căuta sub incidenţa legii şi a stabilit plafonul maxim iniţial de 150.000 de euro pentru valoarea imobilelor cu destinaţia de locuinţă.

În 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, orice debitor al unei bănci care are un credit imobiliar şi are dificultăţi în rambursarea ratelor va putea să se prezinte la bancă pentru a ceda imobilul şi să scape de datorii.

​Consiliul Patronatelor Bancare: Este dezamăgitoare şi regretabilă decizia preşedintelui Iohannis de a promulga darea în plată

Decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a promulga legea dării în plată este dezamăgitoare şi regretabilă, potrivit Consiliului Patronatelor Bancare.

“Ne aşteptam totuşi ca preşedintele să verifice constituţionalitatea legii la Curtea Constituţională”, a afirmat Bogdan Preda, manager de comunicare în cadrul Consiliului Patronatelor Bancare, o organizaţie patronală care reuneşte şapte bănci care deţin peste jumătăte din activele sistemului bancar.

“Considerăm în continuare că legea este neconstituţională.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO