ZF 24

"Eu cand vreau sa fluier, fluier" a costat 900.000 de euro, dar a impuscat Ursul de argint

23.02.2010, 11:18 336

Promovat pana nu demult drept "primul film regizat de un romaninclus in competitia Berlinalei in ultimii 17 ani", Eu cand vreausa fluier, fluier a devenit sambata seara primul film regizat de unroman premiat in ultimii 25 de ani, dupa ce Patul conjugal al luiMircea Danieliuc era inclus in competitie in 1993 si Pas in doi allui Dan Pita castiga o mentiune onorabila in 1985.

Premiul (avand ca semn al exclamarii un trofeu Alfred Bauer,conform declaratiei lui Werner Herzog, presedintele juriului) esteal doilea ca importanta in palmaresul Berlinalei, Ursul de Aurfiind castigat de productia din Turcia Bal/Honey/Miere. Dupa maimulte premii castigate recent de lungmetrajele romanesti la Cannes,iata ca si Berlinala se deschide inspre Romania, premiul castigatde Florin Serban si producatorul Strada Film fiind extrem deimportant pentru cinematografia noastra: Berlinala se "bate" cuMostra venetiana pentru titlul de al doilea cel mai influentfestival de film al lumii, dupa Cannes.

"Dupa patru ani petrecuti intr-un penitenciar pe malul Dunarii,Silviu (George Pistereanu) a avansat in ierarhia de dormitor,devenind Jupan. Cu doua saptamani inainte de eliberare, primeste ovizita neasteptata. El afla ca mama lui s-a intors acasa dupa multtimp din Italia si vrea sa il ia pe fratele lui mai mic acolo.Silviu are cinci zile sa gaseasca o solutie. Cele cinci zile devino eternitate cand Silviu se indragosteste de o studenta laSociologie, Ana (Ada Condeescu), venita in practica la penitenciar.Coplesit de emotii si presat de timp, Silviu inchide ochii...Libertatea, vantul, drumul, primul sarut. Din acest moment i sepoate intampla orice", prezinta pe scurt subiectul sinopsisuloficial al filmului.

Bugetul lui Eu cand vreau sa fluier, fluier, a declarat pentruZiarul Financiar producatorul Daniel Mitulescu, s-a ridicat laaproximativ 900.000 de euro, din care o treime este reprezentata decontributii in natura si servicii neplatite. Strada Film nu aplatit postproductia costisitoare, de aproximativ 350.000 de euro,suportata de companii din Germania, Olanda si Suedia, prin urmarebugetul exclusiv cash s-a ridicat la 550.000 de euro. Eu cand vreausa fluier, fluier a obtinut 250.000 de euro la sesiunea diniulie-august 2008 a concursului de scenarii organizat de Centrulnational al cinematografiei, unde a participat la sectiunea debutin lungmetraj de fictiune.

Filmul este produs de Strada Film, compania de productie condusade Catalin si Daniel Mitulescu, care mai are in palmares un Urs deAur pentru scurtmetraj castigat in 2008 de Bogdan Mustata cu O zibuna de plaja si un Palme d'Or pentru scurtmetrajul Trafic regizatde Catalin Mitulescu. Strada Film a mai produs Cum mi-am petrecutsfarsitul lumii, in regia aceluiasi Catalin Mitulescu, castigatoral unui premiu de interpretare (Dorotheea Petre) in sectiunea Uncertain regard a festivalului de la Cannes si Ryna, regizat deRuxandra Zenide, si el laureat al mai multor premiiinternationale.

Eu cand vreau sa fluier, fluier este scris de Catalin Mitulescusi Florin Serban pe baza unei piese de Andreea Valean si estereprezentat pe plan international de Celluloid Dreams, o prezentaobisnuita la cele mai mari festivaluri ale lumii. Celluloid Dreamsreprezinta si Apart Together, castigatorul Ursului de Aur pentrucel mai bun scenariu.

Eu cand vreau sa fluier, fluier se va lansa pe marile ecrane dinRomania pe 26 martie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO