ZF 24

Europa se pregăteşte pentru un război al gazelor cu Rusia, iar în ajutor i-ar putea veni Japonia

Europa se pregăteşte pentru un război al gazelor cu...

Autor: Daniela Stoican

24.04.2014, 00:05 3569
Puterile occidentale îşi pregătesc apăra­rea prin importuri mai mari şi modificări la reţelele de gazoducte contra unui eventual atac al Rusiei prin intreruperea livrărilor de gaze naturale după ce Kremlinul a strâns laţul energetic în jurul Ucrainei, iar acţiunile paramilitare din estul Ucrainei au sporit riscul unui război al sancţiunilor în toată re­gula, scrie The Telegraph.

Autorităţile de reglementare şi compa­ni­ile energetice din Europa se pregătesc de ce-i mai rău in cazul escaladării crizei ucrai­ne­ne. Livrările de gaze din Marea Britanie în Europa prin conducta de interconectare cu continentul au crescut în ultimele trei săp­tă­mâni până la aproape zece miliarde de me­tri cubi, semn că ţările îşi suplimentează stocurile, deşi acestea sunt deja mari. „Firmele de utilităţi au planuri de rezervă“, a declarat un reprezentant al companiei care ope­rează conducta Interconnector care lea­gă Marea Britanie de Europa continentală.

Şi Qatarul a făcut livrări noi de gaze na­tu­rale lichefiate (GNL) prin terminalul South Hook din Ţara Galilor. Stocurile tota­le de GNL din Europa au crescut cu peste 20% de la sfârşitul lunii martie, în pofida costurilor mari.

Bruxelles-ul pregăteşte alături de experţi din fiecare ţară din UE un plan pen­tru a re­duce dependenţa de energia rusească. Planul ar trebui să fie finalizat la sfârşitul lunii mai. UE şi-a adaptat deja reţeaua de conduc­te de gaze pentru a putea livra şi în sens invers, către Polonia şi Ungaria şi probabil în curând şi către Slovacia.

Europa a ajuns astfel pe o poziţie solidă de pe care poate rezista unei crize a gazelor. Stocurile sunt neobişnuit de mari – de 36 de mi­liarde de metri cubi – având în vedere că a fost o iarnă uşoară. Cererea din urmă­toarele luni va fi mică.

„Esenţial pentru evitarea unei crize a gazelor este să fie asigurate livrările pentru iarna următoare.“ Stocurile sunt suficiente pentru a umple un eventual gol în vară, chiar dacă livrările ar fi complet oprite.

Ajutorul japonez

Piesele puzzle-ului par să se aranjeze. Shinzo Abe, premierul Japoniei, a anunţat săptămâna trecută că ţara sa va redeschide mai multe dintre cele 48 de reactoare nucleare odată ce autorităţile însărcinate cu siguranţa o vor permite. Reactoarele au fost închise în urma dezastrului de la centrala nucleară de la Fukushima din martie 2011, când ţara a fost lovită de un seism şi un val tsunami devastatoare.

„Acest lucru ar putea avea un impact uriaş. Japonia este cel mai mare importator de GNL din lume“, este de părere profe­so­rul Alan Riley de la City University din Londra.

Japonia s-a bazat foarte mult pe GNL pentru a-şi alimenta industria după de-zastrul de la Fukushima, importând 76 miliarde de metri cubi anul trecut. Prin importurile majore, Japonia a acaparat o mare parte din oferta de gaze naturale lichefiate, iar pre­ţurile pentru Asia au ajuns de patru ori mai mari decât cele din SUA.

Două reactoare din vestul Japoniei – zona cea mai sigură – s-ar putea deschide în cel mult şase luni. Alte 29 ar putea redeveni active în mai multe etape.

Noile reactoare ar putea face disponibili 34 de miliarde de metri cubi din oferta mondială de gaze naturale lichefiate, ceea ce ar permite ca acestea să fie redirecţionate spre Europa.

Exporturile totale de gaze ale Rusiei către Europa sunt de 130 miliarde de metri cubi.

Acordul semnat săptămâna trecută la Geneva menit să atenueze criza ucraineană este pe punctul de a se dezintegra, Rusia şi Statele Unite acuzându-se reciproc că influenţează cursul evenimentelor din Ucraina şi de absenţa voinţei de aplicare a pactului. Acordul prevede în principal dezarmarea grupărilor armate ilegale şi evacuarea clădirilor ocupate de forţele pro-ruse în oraşele ucrainene.

Doi senatori americani influenţi ameninţă cu înăsprirea sancţiunilor, inclusiv împotriva companiei Gazprom, care deţine monopolul exporturilor de gaze ruseşti, în timp ce premierul Rusiei Dmitri Medvedev îi acuză pe americani că joacă la intimidare.

Medvedev a pus mai multă presiune pe Ucraina, spunând că ţara va trebui să plătească anticipat pentru livrările de gaze. „Dăm gaze, vrem bani“, a spus el. Neplata ar însemna tăierea a jumătate din livrările de gaze ale Rusiei către Europa deoarece acestea sunt transportate prin conducte care traversează Ucraina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO