ZF 24

Evoluţia consumului de benzină şi motorină din România în ultimii 5 ani

Evoluţia consumului de benzină şi motorină din...

Autor: Roxana Petrescu

15.03.2014, 19:34 2836

Marii jucători din piaţa petrolieră spun că anul trecut cererea de carburanţi a scăzut cu circa 2%, dar datele preliminare de la Institutul Naţional de Statistică vorbesc despre o contracţie mai puternică. Astfel, de la un consum de benzină şi motorină de 5,9 milioane de tone în 2012, anul trecut, în primele 10 luni cererea de carburanţi ajunsese la 5,2 milioane de tone, potrivit calculelor ZF realizate pe baza informaţiilor livrate de INS.

„Piaţa carburanţilor din România s-a confruntat cu destule dificultăţi în ultimii ani, înregistrând, în ansamblul său, volume de vânzări mai mici de la an la an. Referitor la anul 2013, estimările noastre arată încă o uşoară contracţie a pieţei, cu 1-2 puncte procentuale, în volum. Structura pieţei locale nu s-a schimbat semnificativ faţă de anii trecuţi şi urmează tendinţele europene, în care consumul de motorină este predominant, cu peste două treimi din total“, spun reprezentanţii MOL România.

 

 

Dacă se ia în calcul o pondere a consumului de motorină de circa 70% în totalul vânzărilor de carburanţi, rezultă că anul trecut România a consumat circa 7,3-7,4 miliarde de litri de benzină şi motorină. Ţinând cont de faptul că anul trecut, în medie, preţul unui litru de benzină sau de motorină a fost de circa 1,3 euro, rezultă că în 2013 românii au consumat carburanţi în valoare de circa 9,5 miliarde de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO