ZF 24

Exclusiv ONLINE: Ce oferte atractive aduc pe piata bancile care scot la vanzare locuintele debitorilor care nu si-au achitat ratele la timp?

Exclusiv ONLINE: Ce oferte atractive aduc pe piata bancile care scot la vanzare locuintele debitorilor care nu si-au achitat ratele la timp?
26.03.2010, 00:00 40

Numarul clientilor executati de banci pentru ca nu si-au platitratele la timp a crescut exponential in ultimele luni, dar inconditiile in care se gasesc foarte greu cumparatori pentruproprietatile scoase la licitatie, preturile ajung sa coboaresemnificativ sub media pietei.

Incepand cu a doua licitatie legea permite bancii sa reduca pretulbunului executat silit la 75% din valoarea initiala, iar ulterioracesta poate fi vandut la cel mai bun pret oferit. Astfel se ajungein stituatia in care bunurile sunt vandute la un pret mai mic decatcreanta pe care banca o are de recuperat.

De exemplu, Banca Romaneasca a scos la licitatie in martie unapartament cu doua camere in municipiul Iasi pentru un pret de172.000 de lei (circa 42.000 de euro) desi avea de recuperat de laproprietari peste 62.000 de euro. Pentru a recupera in totalitatecreantele bancile pot urmari debitorii si pe alte bunuri pe care leau in proprietate chiar daca acestea nu au fost trecute dreptgarantii in contractul de credit.

De asemenea, BCR are printre oferte un apartament cu trei camere incartierul bucurestean Berceni pe care incearca sa-l vanda cu 53.000de euro, desi pretul mediu in zona pentru o astfel de locuintaajunge se situeaza undeva in jurul a 75.000 de euro.

In orasele resedinta de judet pot fi cumparate locuinte cu preturiincepand de la 17.000 de euro o garsoniera in Constanta pana la71.000 de euro un apartament cu patru camere in Timisoara. BCRvinde un apartament cu patru camere in Botosani cu 33.000 de euro,in timp ce o vila cu doua etaje in orasul Borsa din judetulMaramures este scoasa la licitatie pentru 62.000 de euro.

Si Raiffeisen incearca sa vanda locuinte la a doua sau chiar la atreia licitatie, acestea avand preturi mai mici decat cel deevaluare. De exemplu, un apartament cu doua camere in Ploiesti, deexemplu este vandut de banca cu 48.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO