ZF 24

EXCLUSIV ONLINE: Cu ce dobanzi ies bancile in 2010 la programul Prima Casa II?

EXCLUSIV ONLINE: Cu ce oferte de pret au mers bancile la Prima casa?
03.03.2010, 00:00 55

Bancherii au preferat sa mearga in faza a doua a programului"Prima casa" cu costurile propuse si in vara trecuta, inmajoritatea cazurilor valorile fiind la maximul permis de stat,arata datele centralizate pana acum de Ziarul Financiar.

Fondul de Garantare a primit oferte de la 21 de banci, care aucerut cumulat garantii de 1,3 miliarde de euro, fata de plafonulalocat de Guvern pentru anul acesta, de 700 de milioane deeuro.

Banca Transilvania, unul dintre cei mai mari jucatori pe retail, acerut sa ii fie alocate garantii de 50 de milioane de euro si amentinut neschimbate costurile creditelor fata de faza anterioara aprogramului.

Banca percepe o marja de 4 puncte procentuale peste indicatorulEuribor, respectiv maximul persmis de Guvern. Dobanda ajunge astfella 5,09% pe an. La creditele in lei, banca are marja zero pesteindicatorul Robor (nivelul luat in considerare in prezent fiind de10,23% pe an), insa percepe un comision lunar de 0,2% din sold.Astfel, in termeni anualizati, marja se apropie de plafonul de 2,5puncte impus de Guvern.

Bancpost, un jucator de talie mare, a cerut un plafon de 30 demilioane de euro pentru faza a doua a programului si merge peaceeasi structura de costuri ca anul trecut, aplicand marjelemaxime permise.

Alpha Bank, un alt jucator cu actionariat elen, a solicitatgarantii de 85 mil. euro si a ales de asemenea sa pastrezecosturile din etapa precedenta a programului. Banca merge deasemenea pe marjele maxime permise.
Mai agresivi sunt italienii de la Intesa Sanpaolo, care merg cumarje de 3,97% la euro si 2,47% la lei, fiind neschimbate fata deanul trecut. Banca a cerut garantii de 25 de milioane deeuro.

BCR, cea mai mare banca locala dupa active, a cerut din nou si celmai mare plafon de garantii in cadrul programului, de 400 demilioane de euro. Reprezentantii bancii au precizat doar ca ofertade pret va fi "foarte competitiva".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO