ZF 24

Exclusiv online - De ce vor Orange si Vodafone acces la firele Romtelecom?

10.03.2010, 00:00 43

Serviciile internet pentru clientii persoane fizice si, astfel,si posibilitatea de a furniza servicii TV prin tehnologii IPTV,reprezinta motivele interesului afisat de gigantii Orange siVodafone pentru reducerea tarifului de acces la infrastructuraRomtelecom.

Fostul monopol din telefonia fixa ajunge cu infrastructura sa inpeste patru milioane de case si sedii de firme - un avantaj pe careOrange si Vodafone il vaneaza pentru a-si putea completaportofoliul cu serviciile pe care le afiseaza in prezent doarRCS&RDS si companiile Deutsche Telekom / OTE in Romania(Romtelecom, Nextgen si Cosmote).

Managerii Orange, spre exemplu, admiteau, intr-un interviu maivechi pentru ZF, ca aveau in plan sa intre pe televiziunea prinsatelit in Romania insa lansarea Dolce din noiembrie 2007 sicresterea agresiva a platformei Romtelecom au dus la abandonareaplanurilor.

Managerii Vodafone au fost mai retinuti in declaratii pe aceastatema, insa acest lucru nu inseamna ca interesul pentru acestsubiect nu exista.

Dovada sta faptul ca atat Orange cat si Vodafone au testat inultimii ani diverse variante de colaborare cu furnizori de serviciiTV (UPC si Boom TV), cautand o metoda eficienta de reactie in fatapericolului exercitat de RCS&RDS si Romtelecom/Cosmote.

Un acces ieftin la infrastructura Romtelecom ar putea aduce, insfarsit, Orange si Vodafone in pozitia de a le oferi clientilor dinmai multe localitati pachete de servicii care sa includa siinternet fix si, posibil, servicii TV.

Daca Orange si Vodafone au interesul de a determina arbitrultelecom sa reduca la un nivel cat mai mic posibil taxa pe accesulla infrastructura Romtelecom, este de asteptat ca operatorulcontrolat de OTE si Deutsche Telekom sa lupte impotriva uneiasemenea evolutii a situatiei.

Temerile Romtelecom sunt relativ simplu de explicat: Orange siVodafone au forta financiara, baza de clienti si metodele demarketing necesare pentru a incerca sa-i "fure" baza de clientiexistenti, cu oferte mai agresive.

Discutiile de la ANCOM

Romtelecom, cel mai mare operator de telefonie fixa din Romania,ale carei fire ajung in peste patru milioane de gospodarii si sediide companii, va fi obligata sa vanda mai ieftin accesul la propriainfrastructura, potrivit unui proiect de hotarare al Autoritatiinationale de reglementare in comunicatii (ANCOM).

Orice operator de comunicatii poate solicita si in acest momentacces la infrastructura Romtelecom pentru a oferi servicii de vocesi/sau date unui client insa problema o constituie tarifele, caresunt considerate "prea mari".

Un operator poate avea acces "total" sau "partajat" la reteauaRomtelecom, tarifele fiind diferite in functie de acest lucru.

Astfel, in cazul accesului total la firele Romtelecom ANCOMpropune ca tariful sa scada de la 8,37 de euro pe luna la 6,67 deeuro pe luna.

Ce inseamna acces total la firele Romtelecom? "Operatorulinchiriaza de la Romtelecom perechea de fire metalice torsadatecare formeaza bucla locala si o utilizeaza in mod exclusiv, putandstabili in mod independent serviciile de comunicatii electronice pecare le va oferi abonatilor. In acest caz, Romtelecom nu maifurnizeaza niciun serviciu clientului, acesta primeste toateserviciile de la furnizorul alternativ", au explicat pentru ZFreprezentantii autoritatii de reglementare.

In cazul accesului partajat la reteaua Romtelecom, tariful arurma sa scada de la 4,2 euro pe luna la 1,14 euro pe luna. "Inacest caz Romtelecom utilizeaza doar canalul de frecventa joasa(0-4 KHz) pentru furnizarea serviciilor de telefonie (voce),celelalte canale de frecventa putand fi utilizate de un altoperator pentru furnizarea de servicii de comunicatii electronicein banda larga (prin intermediul tehnologiilor xDSL). Al doileaoperator nu poate furniza servicii de voce prin respectivaconexiune decat daca foloseste tehnologie VoIP", potrivitexpertilor ANCOM.

Arbitrul telecom propune ca trecerea la noile tarife sa fierealizata gradual de Romtelecom. "Pentru ca Romtelecom sa-[i poataajusta gradual planurile de afaceri, tariful pentru accesulpartajat la bucla locala va scadea in trei etape, astfel: incepandcu data intai a lunii urmatoare intrarii in vigoare a decizieitariful va fi de 3,18 euro/luna, incepand cu data de 1 ianuarie2011 tariful va fi de 2,16 euro/luna pentru ca, incepand cu data de1 iulie 2011, acesta sa fie de 1,14 euro/luna".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO